Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony schab faszerowany białą kiełbasą
Z białej kiełbasy ściągamy osłonkę (flak) i faszerujemy powstały otwór, mocno wciskając do środka farsz, tak aby ze schabu nie wychodził.
Cały schab nacieramy przyprawami, ziołami i olejem.
Wkładamy do woreczka do pieczenia i odstawiamy na około 2 godziny do lodówki, aby mięso się zamarynowało.
Po tym czasie mięso układamy na blaszy i pieczemy ok. 60-70 minut w temperaturze 180°C, a następnie, gdy schab będzie już miękki, rozrywamy woreczek i pieczemy jeszcze przez ok. 10-15 minut, aby się ładnie zarumienił z wierzchu.
Upieczony schab wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy go w soku, który powstał w woreczku podczas pieczenia na ok. 10-15 minut i nie kroimy, aby soki nie wypłynęły z mięsa, bo stanie się suche.
Dopiero po odstaniu mięso kroimy i podajemy na ciepło.
Schab można podawać także na zimno do kanapek.
Smacznego!