Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony schab faszerowany białą kiełbasą

4.0
(28)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
kiełbasa biała 1 szt.
sól 1,5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 płaska łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
cząber 1/2 łyżeczki
majeranek 1/2 łyżeczki
olej 2 łyżki

Porada

Używamy surowej białej kiełbasy

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony schab faszerowany białą kiełbasą

Długim, cienkim i ostrym nożem przekłuwamy schab wzdłuż przez środek mięsa.
Z białej kiełbasy ściągamy osłonkę (flak) i faszerujemy powstały otwór, mocno wciskając do środka farsz, tak aby ze schabu nie wychodził.
Cały schab nacieramy przyprawami, ziołami i olejem.
Wkładamy do woreczka do pieczenia i odstawiamy na około 2 godziny do lodówki, aby mięso się zamarynowało.
Po tym czasie mięso układamy na blaszy i pieczemy ok. 60-70 minut w temperaturze 180°C, a następnie, gdy schab będzie już miękki, rozrywamy woreczek i pieczemy jeszcze przez ok. 10-15 minut, aby się ładnie zarumienił z wierzchu.
Upieczony schab wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy go w soku, który powstał w woreczku podczas pieczenia na ok. 10-15 minut i nie kroimy, aby soki nie wypłynęły z mięsa, bo stanie się suche.
Dopiero po odstaniu mięso kroimy i podajemy na ciepło.
Schab można podawać także na zimno do kanapek.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 29.05.2017 18:23
wygląda wspaniale fajne mięso nadzienie pyszne
rybka 01.04.2015 17:54
Bardzo fajny pomysł!
JOANNA16 22.05.2014 22:09
mmm pychota))
mufinka79 12.05.2014 17:57
Dziękuję bardzo :)
IlonaAlbertos 11.05.2014 20:48
Wygląda wspaniale.
gosia56 11.05.2014 20:47
na pewno pyszne mięsko;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak