Pieczony schab faszerowany białą kiełbasą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1 kg
  • kiełbasa biała

    1 szt.
  • sól

    1,5 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 płaska łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • cząber

    1/2 łyżeczki
  • majeranek

    1/2 łyżeczki
  • olej

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Długim, cienkim i ostrym nożem przekłuwamy schab wzdłuż przez środek mięsa.
Z białej kiełbasy ściągamy osłonkę (flak) i faszerujemy powstały otwór, mocno wciskając do środka farsz, tak aby ze schabu nie wychodził.
Cały schab nacieramy przyprawami, ziołami i olejem.
Wkładamy do woreczka do pieczenia i odstawiamy na około 2 godziny do lodówki, aby mięso się zamarynowało.
Po tym czasie mięso układamy na blaszy i pieczemy ok. 60-70 minut w temperaturze 180°C, a następnie, gdy schab będzie już miękki, rozrywamy woreczek i pieczemy jeszcze przez ok. 10-15 minut, aby się ładnie zarumienił z wierzchu.
Upieczony schab wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy go w soku, który powstał w woreczku podczas pieczenia na ok. 10-15 minut i nie kroimy, aby soki nie wypłynęły z mięsa, bo stanie się suche.
Dopiero po odstaniu mięso kroimy i podajemy na ciepło.
Schab można podawać także na zimno do kanapek.
Smacznego!

mufinka79
Używamy surowej białej kiełbasy

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka-87-25 29.05.2017 18:23
wygląda wspaniale fajne mięso nadzienie pyszne
rybka 01.04.2015 17:54
Bardzo fajny pomysł!
JOANNA16 22.05.2014 22:09
mmm pychota))
mufinka79 12.05.2014 17:57
Dziękuję bardzo :)
IlonaAlbertos 11.05.2014 20:48
Wygląda wspaniale.
gosia56 11.05.2014 20:47
na pewno pyszne mięsko;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat