Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
schab bez kości
1 kg -
kiełbasa biała
1 szt. -
sól
1,5 łyżeczki -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 płaska łyżeczka -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
Zioła prowansalskie suszone Prymat
1 łyżeczka -
cząber
1/2 łyżeczki -
majeranek
1/2 łyżeczki -
olej
2 łyżki
Sposób przygotowania
Z białej kiełbasy ściągamy osłonkę (flak) i faszerujemy powstały otwór, mocno wciskając do środka farsz, tak aby ze schabu nie wychodził.
Cały schab nacieramy przyprawami, ziołami i olejem.
Wkładamy do woreczka do pieczenia i odstawiamy na około 2 godziny do lodówki, aby mięso się zamarynowało.
Po tym czasie mięso układamy na blaszy i pieczemy ok. 60-70 minut w temperaturze 180°C, a następnie, gdy schab będzie już miękki, rozrywamy woreczek i pieczemy jeszcze przez ok. 10-15 minut, aby się ładnie zarumienił z wierzchu.
Upieczony schab wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy go w soku, który powstał w woreczku podczas pieczenia na ok. 10-15 minut i nie kroimy, aby soki nie wypłynęły z mięsa, bo stanie się suche.
Dopiero po odstaniu mięso kroimy i podajemy na ciepło.
Schab można podawać także na zimno do kanapek.
Smacznego!
Używamy surowej białej kiełbasy![]()
Komentarze (6)
Nie masz konta? Zarejestruj się