Pieczony rostbeef z purée z rydzów, jarmużem i jabłkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pieczony rostbeef, jarmuż, jabłko

  • rostbef wołowy

    400 g
  • jarmuż

    50 g
  • jabłko

    1
  • ząbek czosnku

    1
  • tymianek świeży

    2 gałązki
  • masło

  • oliwa

  • sól i pieprz

Purée z rydzów

  • rydze

    150 g
  • śmietanka 36%

    150 ml
  • szalotka

    1
  • ząbek czosnku

    1
  • masło

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rostbef doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na oliwie z oliwek z masłem, na złoty kolor z każdej strony. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 10 minut (medium).
Jarmuż blanszujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Smażymy na maśle z posiekanym czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jabłko kroimy w cząstki i karmelizujemy na suchej patelni aż zbrązowieją. Dodajemy łyżeczkę masła, świeży tymianek i smażymy 30 sekund.
Oczyszczone rydze kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy posiekaną szalotkę i czosnek.
Wszystko razem blendujemy na gładkie purée. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego :) ! Bon Appetit :) !

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 13.12.2015 17:46
pomysłowe i smaczne danie
Ania321 13.12.2015 17:38
coś pysznego :)
Ola1984 13.12.2015 14:00
Fantastyczne danie :)
ilka01 13.12.2015 13:54
super wygląda
halina17 13.12.2015 13:44
Smacznie wygląda danie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat