Pieczony pstrąg z masełkiem i koperkiem

Pieczony pstrąg z masełkiem i koperkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pstrąg

    2 szt
  • masło

    100 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • koper świeży

    do smaku
  • natka pietruszki

    do smaku
  • pieprz cytrynowy

    do smaku
  • cytryna

    do smaku
  • przyprawa do ryb

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczony pstrąg z masełkiem i koperkiem foto
Przygotowujemy rybki. Obcinamy głowy, płetwy, zdejmujemy łuski. Lekko skraplamy sokiem z cytryny.
Krok 2 - Pieczony pstrąg z masełkiem i koperkiem foto
Masełko trzymane w temperaturze pokojowej przekładamy do małego naczynia, dodajemy ok 2 łyżek soku z cytryny, pieprz cytrynowy i przyprawę do ryb. Użyłam po ok 1 łyżce pieprzu i przyprawy. Zgniatamy czosnek, myjemy i drobno siekamy koperek i pietruszkę.
Krok 3 - Pieczony pstrąg z masełkiem i koperkiem foto
Wszystko łączymy i ucieramy. Wstawiamy do lodówki na ok godz.
Krok 4 - Pieczony pstrąg z masełkiem i koperkiem foto
Nacieramy masłem z przyprawami rybę w środku i na zewnątrz.
Krok 5 - Pieczony pstrąg z masełkiem i koperkiem foto
Rybki zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na min godz, żeby dobrze się zamarynowały.
Krok 6 - Pieczony pstrąg z masełkiem i koperkiem foto
Pieczemy w temp. ok 170 stopni przez ok 30 min.
Krok 7 - Pieczony pstrąg z masełkiem i koperkiem foto
Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kuklik

25.01.2014 20:31
wspaniała rybka

Krzysztof15

19.11.2013 19:54
lubie bardzo pstraga

eliza135

19.11.2013 19:42
zjadłoby się

Ela_K

19.11.2013 19:34
pyszna rybka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat