Pieczony pstrąg w szynce parmeńskiej

Pieczony pstrąg w szynce parmeńskiej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pstrąg patroszony

    1 sztuka
  • pomidory suszone w zalewie

    10 sztuk
  • szynka parmeńska

    8 plastrów
  • cebula

    1/3 sztuki
  • sok z limetki

    2 łyżki
  • oliwa

    2 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • rukola

    2 garście
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach i nacieramy pstrąga. Następnie polewamy sokiem z limonki, solimy i pieprzymy.
Pomidory kroimy w dużą kostkę. Faszerujemy nimi pstrąga i układamy go na folii aluminiowej. Pstrąga zawijamy w szynkę prosciutto, smarujemy oliwą. Zawijamy w folię i pieczemy 15 minut w temp. 170 stopni. Po tym czasie folię rozchylamy i pieczemy jeszcze 10 minut. Wyjmujemy pstrąga i podajemy posypanego świeżo zmielonym pieprzem na rukoli lub roszponce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
2milutka 14.04.2015 12:01
wspaniała propozycja!
paulina2157 14.04.2015 11:16
musi być pyszny
Motorek 14.04.2015 11:01
Ciekawy przepis na rybkę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat