Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony pstrąg

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pstrąg patroszony 2 sztuki
natka pietruszki 1 duża garść
czosnek 2 duże ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku
cytryna 1 gruby plasterek
masło 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony pstrąg

Kroki postępowania

1
Ryby dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę ryb naciąć w kilku miejscach. Każdą rybę ułożyć na dużym kawałku folii aluminiowej.
Krok 1 - Pieczony pstrąg foto
2
Natkę pietruszki i czosnek posiekać, następnie wymieszać.
Krok 2 - Pieczony pstrąg foto
3
Ryby oprószyć solą i pieprzem na zewnątrz i w środku. Do środka każdej ryby włożyć po trochu natki z czosnkiem.
Krok 3 - Pieczony pstrąg foto
4
Na każdej rybie ułożyć po trochu masła i cytryny.
Krok 4 - Pieczony pstrąg foto
5
Ryby owinąć folią, ułożyć na blasze. Pstrągi piec w 190 stopniach przez ok. 15 minut.
Krok 5 - Pieczony pstrąg foto
6
Następnie rozwinąć folię, temperaturę zwiększyć do 220 stopni. Ryby piec dalej do lekkiego zrumienienia.
Krok 6 - Pieczony pstrąg foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 20.08.2016 21:32
Lubię pieczone ryby.
Wiesława1 20.08.2016 18:24
Świetna, aromatyczna rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak