Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony plaster szynki z kością
Czosnek zgnieść w prasce do czosnku,marchewkę,pietruszkę i cebulę pokroić na 3-4 części.
Porcję mięsa umyć,osuszyć np.papierowym ręcznikiem.
Przygotowanę mięso natrzeć czosnkiem,solą,pieprzem,papryką w proszku ( robimy to zpo obydwu stronach mięsa)
Tak przygotowane mięso odkładamy w chłodne miejsce na 2-3 godz żeby przeszło przyprawami.
Po upływie tego czasu do naczynia żaroodpornego wlewamy wodę,dodajemy liście laurowe,ziele angielskie,rozmaryn,przygotowane warzywa i mięso.Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C.
Pieczemy pod przykryciem około 2 godz.
Podczas pieczenia polewamy co jakiś czas mięso powstałym wywarem.