Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony plaster szynki z kością

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płat szynki z kością 1 sztuka
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
woda 3/4 szklanki
sól 2 szczypty
papryka mielona 1/2 łyżeczki
rozmaryn świeży 1 gałązka
pieprz 1 szczypta
Liść laurowy suszony Prymat 2 listki
Ziele angielskie całe Prymat 4-5 ziarenka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony plaster szynki z kością

Marchewkę,pietruszkę,cebulę i czosnek obrać.

Czosnek zgnieść w prasce do czosnku,marchewkę,pietruszkę i cebulę pokroić na 3-4 części.

Porcję mięsa umyć,osuszyć np.papierowym ręcznikiem.

Przygotowanę mięso natrzeć czosnkiem,solą,pieprzem,papryką w proszku ( robimy to zpo obydwu stronach mięsa)

Tak przygotowane mięso odkładamy w chłodne miejsce na 2-3 godz żeby przeszło przyprawami.

Po upływie tego czasu do naczynia żaroodpornego wlewamy wodę,dodajemy liście laurowe,ziele angielskie,rozmaryn,przygotowane warzywa i mięso.Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C.

Pieczemy pod przykryciem około 2 godz.

Podczas pieczenia polewamy co jakiś czas mięso powstałym wywarem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 30.01.2014 18:58
smakowite mięso
Rafał10 28.01.2014 21:02
po prostu cudo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak