Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony pasztet mięsno-ryżowy

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Prosty, łatwy, szybki pieczony pasztet mięsno-ryżowy jest doskonałym domowym pasztetem do pieczywa.......SMACZNEGO!!!

Składniki:

składniki:

ryż 150 gramów
mięso z łopatki wieprzowej mielone 50 dag
bułka czerstwa 1 sztuka
jaja 3 sztuki
Natka pietruszki suszona Prymat 1 opakowanie
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 łyżka
przyprawa uniwersalna Kucharek 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony pasztet mięsno-ryżowy

przygotowanie:

1

Ugotować ryż niesolonej wodzie, wylać na sito i dobrze odcedzić z wody i wystudzić.

Do miski włożyć mielone mięso z łopatki, dodać ryż, jajka, suszoną natkę pietruszki, drobno posiekaną cebulę, kucharka, paprykę słodką, pieprz mielony, przyprawę w płynie, bułkę odciśniętą z wody i wszystko dokładnie ręką wyrobić na kleistą masę.

Krok 1 - Pieczony pasztet mięsno-ryżowy foto
2
Keksówka silikonowa 22 cm, do formy włożyć masę mięsną porcjami dobrze ubijając w formie, tępą stroną noża maczanym w oleju ponacinać skośną kratkę.
Krok 2 - Pieczony pasztet mięsno-ryżowy foto
3
W nagrzanym piekarniku na 210 C, grzanie góra/dół, piec 40 minut, następnie w 150 C na termoobiegu piec 10 minut aby wierzch się przypiekł i odparował nadmiar płynu, dobrze wystudzony wyjąć na talerz.
Krok 3 - Pieczony pasztet mięsno-ryżowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak