PIECZONY OMLECIK

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    3 szt
  • cukier

    6 łyżek
  • kasza manna

    6 łyżek
  • cukier wanilinowy

    1 szt.
  • aromat pomarańczowy

    1 szt.
  • tłuszcz do formy

  • sok owocowy

  • bita śmietana

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - PIECZONY OMLECIK foto
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem, z białek ubić sztywną pianę. Na żółtka nałożyć pianę, mannę i bardzo delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto nałożyć do małej foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej obficie wiórkami.
Krok 2 - PIECZONY OMLECIK foto
Piec 15 minut w temperaturze 160°C. Następnie wyjąć z pieca, zalać mlekiem, i ponownie włożyć do pieca aż ciasto podwoi objętość. Ciasto wyjąć, polać sokiem, obłożyć bitą śmietaną.
Krok 3 - PIECZONY OMLECIK foto
Proponuję całe ciasto polać sokiem, obłożyć owocami sezonowymi, dodać pokruszone bezy, bitą śmietanę i torcik gotowy-pycha.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
artur7 18.09.2013 18:26
smacznie wyglada
mic 22.05.2013 21:03
interesujący pomysl
gosia1988 22.05.2013 20:54
super :):)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat