Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony łosoś z salsą pomidorowo-paprykową

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
świeżo mielony pieprz
czosnek 1 kostka
cytryna 1/2 sztuka
oliwa 1 łyżka
papryka 2 sztuki
pomidor 2 sztuki
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
sos pomidorowy 1 opakowanie
sól
pieprz
chilli
łosoś filet 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony łosoś z salsą pomidorowo-paprykową

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Łososia myjemy, suszymy, dzielimy na 4 kawałki, doprawiamy solą, pieprzem oraz 1 kostką czosnkową. Do naczynia żaroodpornego układamy łososia i polewamy oliwą oraz sokiem z cytryny. Całość przykrywamy folią aluminiową – lepiej się piecze pod przykryciem, nie wysycha. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25 minut.

W międzyczasie przygotowujemy salsę. Paprykę, pomidory, cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wlewamy olej, podgrzewamy i dodajemy cebulę, wyciśnięty czosnek – dusimy na małym ogniu około 3 minut. Po tym czasie dodajemy paprykę i dalej dusimy. Dodajemy pokrojone pomidory, sos pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem, dusimy i mieszamy. Na koniec doprawiamy chilli, octem balsamico i dusimy chwilę.

Upieczonego łososia układamy na talerzu i nakładamy na każdy kawałek sos salsa. Podajemy z ugotowanym brokułem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 23.10.2012 16:23
lubię łososia a z salsą super!
daria2911 23.10.2012 15:37
super
Marta1986 23.10.2012 14:18
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak