Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony łosoś z botwinkowym ryżem i jogurtem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Łosoś

łosoś filet 400 gram
por (biała część) 1 szt
koperek 4 gałązki
sól i pieprz

Ryż botwinkowy

ryż 1 woreczek
buraki 1 szt
botwinka 1/2 pęczka
ogórek 1/2 szt
koperek 1 łyżka
masło 1 łyżka
sól i pieprz

Sos jogurtowy

jogurt naturalny 1 kubek
sok z cytryny 1 łyżeczka
koperek 1 łyżeczka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony łosoś z botwinkowym ryżem i jogurtem

Ryż: Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniem na opakowaniu, odcedzamy, przesypujemy do miseczki. Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim obranego i pokrojonego w kostkę buraka. Po 3-4 minutach do buraka dodajemy posiekane łodyżki botwinki i smażymy kolejne 5-6 minut.

Kiedy łodyżki i buraczki delikatnie zmiękną dodajemy posiekane listki botwinki – przesmażamy razem minutę i dodajemy do ryżu.

Ogórka obieramy, kroimy na pół, usuwamy łyżeczką gniazda nasienne i kroimy go w kostkę – dodajemy do ryżu razem z posiekanym koperkiem. Ryż doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.

Łosoś: Umytego, osuszonego łososia oprószamy solą i pieprzem. Pora kroimy w plasterki lekko solimy. Na dwóch kawałkach papieru do pieczenia układamy po garści pora, na nim kładziemy łososia, a na wierzchu każdego kawałka ryby kładziemy gałązkę koperku.

Papier zawijamy tworząc pakunek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12-15 minut. Sos jogurtowy: Jogurt przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekany koperek, sok cytryny – mieszamy. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Upieczonego łososia przekładamy na talerze, serwujemy go z ryżem i sosem jogurtowym, smacznego ; )

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IgraszkiLosu 29.05.2016 09:11
Dziękuje Wam bardzo za miłe słowa, łosoś z botwinką jest pyszny, polecam :)
w mojej kuchni 26.05.2016 15:29
same pyszności do zjedzenia
2milutka 26.05.2016 13:38
Pyszne danie!
Mniam 26.05.2016 09:51
Rewelacyjny pomysł na coś oryginalnego i bardzo smacznego.
Alex_M 26.05.2016 08:52
ciekawy pomysł
krokus 25.05.2016 22:18
ale pyszne danie
bertpvd 25.05.2016 22:14
piękna rybka
Motorek 25.05.2016 21:01
fajny przepis
Krzysztof15 25.05.2016 19:33
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak