Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony łosoś z botwinkowym ryżem i jogurtem
Kiedy łodyżki i buraczki delikatnie zmiękną dodajemy posiekane listki botwinki – przesmażamy razem minutę i dodajemy do ryżu.
Ogórka obieramy, kroimy na pół, usuwamy łyżeczką gniazda nasienne i kroimy go w kostkę – dodajemy do ryżu razem z posiekanym koperkiem. Ryż doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
Łosoś: Umytego, osuszonego łososia oprószamy solą i pieprzem. Pora kroimy w plasterki lekko solimy. Na dwóch kawałkach papieru do pieczenia układamy po garści pora, na nim kładziemy łososia, a na wierzchu każdego kawałka ryby kładziemy gałązkę koperku.
Papier zawijamy tworząc pakunek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12-15 minut. Sos jogurtowy: Jogurt przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekany koperek, sok cytryny – mieszamy. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Upieczonego łososia przekładamy na talerze, serwujemy go z ryżem i sosem jogurtowym, smacznego ; )