Pieczony łosoś w ziołach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • pęczek koperku

  • łyżka suszonego oregano

  • łyżka suszonej bazyli

  • 5 łyzek oliwy

  • 6 dag.masła

  • sól

  • łosoś dzwonka

    4 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dzwonka łososia oczyścić z łusek, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Koperek opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek zostawić na przybranie). Rybę posypać koperkiem i ziołami, polać oliwą, przykryć, wstawić do lodówki na 2 godziny (w tym czasie kilka razy ją obrócić). Następnie osączyć z marynaty, przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika o tempreturze 190 stopni. Piec z każdej strony 6-8 minut. Rybę obłożyć kawałkami masła i przybrać koperkiem. Podawać z ryżem i groszkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adam1f 06.05.2011 00:29
znakomity

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat