Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mango
1 sztuka -
melonu gallo
1 sztuka -
rukola
1 pęczek -
pomidorów koktajlowych do dekoracji
4 sztuki -
czarnych ziaren sezamu
1 łyżeczka -
sos miodowo-sojowy
- -
marynata
- - -
łosoś filet
600 g -
kiełki soi
- - -
kiełki słonecznika
- - -
kiełki rzodkiewki
- - -
Pieprz czarny mielony Prymat
- - -
sól
- -
Przepis i sposób przygotowania Pieczony łosoś norweski z sałatką z owoców południowych i rukoli oraz sosem miodowo-sojowym
Przyprawa grill pikantny Prymat
150 ml oliwy z oliwek
Sok z ½ cytryny
Marynata pikantna Prymat;
Sos miodowo-sojowy:
½ szklanki sosu sojowego
¼ szklanki miodu pszczelego
½ łyżki sambal oelek
1 łyżeczka marynowanego imbiru;
Filet z łososia norweskiego oczyścić ze skóry i ości, umyć, osuszyć i pokroić na równe porcje. Filety zalać marynatą przygotowaną poprzez połączenie wszystkich składników i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Mango i melona obrać, pokroić w paski i skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Kiełki wymieszać, dodać rukolę i połączyć z pokrojonymi owocami.
Zamarynowane filety z łososia piec na grillu przez ok. 15-20 minut z każdej ze stron.
Tak przygotowaną, aromatyczną rybę ułożyć na sałatce, skropić orientalnym sosem miodowo-sojowym, a następnie udekorować pomidorami koktajlowymi i ziarnami sezamu.
Komentarze (32)
Załaduj więcej komentarzy (22)