Pieczony leszcz na młodych ziemniakach

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • leszcz

    2 średnie
  • ziemniaki

    10 młodych
  • natka pietruszki

  • szałwia

  • tymianek

  • czosnek

    1 ząbek
  • cytryny

    0,5 szt
  • rozmaryn

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczony leszcz na młodych ziemniakach foto
Ziemniaki dobrze umyć (powinny mieść cieniutką skórkę, jeżeli mają dość grubą lekko je poskrobać). Pokroić je w 0,5 cm plasterki.

Czosnek obrać. Pietruszkę,szałwię, tymianek i czosnek posiekać.

Ziemniaki położyć na blaszce oblać olejem rzepakowym, posolić i obsypać drobniutko posiekanym rozmarynem (może być suszony). Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podsmażać przez 10 minut.
Krok 2 - Pieczony leszcz na młodych ziemniakach foto
Ryby wypatroszyć, oczyścić i umyć. skropić delikatnie cytryną. Natrzeć solą morską i czarnym pieprzem. Do środka włożyć posiekane zioła i czosnek. Z wierzchu posypać ziołami prowansalskimi i ułożyć plasterek cytryny.
Krok 3 - Pieczony leszcz na młodych ziemniakach foto
Jak ziemniaki będą już w piekarniku 10 minut, przemieszać je i położyć na nie rybę i wsadzić z powrotem do piekarnika na około 25- 30 minut.
Krok 4 - Pieczony leszcz na młodych ziemniakach foto
Podawać udekorowane kawałkiem szczypiorku lub innego zioła i kawałkiem cytryny.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pierniczkowo 04.11.2013 09:39
musi być bardzo aromatyczny :)
2milutka 04.11.2013 08:45
pysznie wygląda i pewnie tak smakuje;)
IwonaDD 04.11.2013 08:27
wygląda na mega pyszny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat