Pieczony kurczak zagrodowy z ziemniaczanymi talarkami

Pieczony kurczak zagrodowy z ziemniaczanymi talarkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pieczony kurczak z ziemniaczanymi talarkami to danie obiadowe, które każdemu powinno smakować - bez względu na to, ile mamy lat.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • kurczak zagrodowy

    1 kilogram
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • musztarda delikatesowa

    1 łyżka
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżka
  • Kucharek przyprawa do potraw

    2 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek ząbki

    2 sztuki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • masło

    5 łyżki
  • ziemniaki ugotowane

    1/2 kilogram
  • chrzan śmietankowy

    1 słoik
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umytego, osuszonego kurczaka (ogrzanego do temp. pokojowej) nacieramy dokładnie wszystkimi połączonymi składnikami marynaty.

Następnie kurczaka nadziewamy wcześniej wymieszanymi i połączonymi składnikami: pokrojoną w kostkę cebulą, pokrojonymi w plastry ząbkami czosnku i pokrojoną natką pietruszki. Następnie nacieramy 3 łyżkami masła i spinamy wykałaczkami, a nóżki wiążemy sznurkiem.

Na blaszce do pieczenia układamy kratkę z piekarnika tak, aby kurczak nie pływał w sosie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na godzinę.

W połowie pieczenia na drugiej blaszce posmarowanej 2 łyżkami masła, układamy pokrojone w plastry ziemniaki doprawione przyprawą do dań i wkładamy do pieca.

Pieczonego kurczaka przed podaniem kroimy na kawałki, podajemy z nadzieniem, ziemniakami i chrzanem śmietankowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat