Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony kurczak zagrodowy z ziemniaczanymi talarkami
Kurczak pieczony na Wielkanoc to z pewnością dobry pomysł. Jest to danie, które sprawdzi się zarówno w przypadku małej, jak i większej ilości gości. Pieczony kurczak może być podawany z różnymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, surówki, kasza czy inne warzywa. Dzięki temu można go dopasować do indywidualnych upodobań gości i stworzyć zróżnicowane danie.
Umytego, osuszonego kurczaka (ogrzanego do temp. pokojowej) nacieramy dokładnie wszystkimi połączonymi składnikami marynaty.
Następnie kurczaka nadziewamy wcześniej wymieszanymi i połączonymi składnikami: pokrojoną w kostkę cebulą, pokrojonymi w plastry ząbkami czosnku i pokrojoną natką pietruszki. Następnie nacieramy 3 łyżkami masła i spinamy wykałaczkami, a nóżki wiążemy sznurkiem.
Na blaszce do pieczenia układamy kratkę z piekarnika tak, aby kurczak nie pływał w sosie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na godzinę.
W połowie pieczenia na drugiej blaszce posmarowanej 2 łyżkami masła, układamy pokrojone w plastry ziemniaki doprawione przyprawą do dań i wkładamy do pieca.
Pieczonego kurczaka przed podaniem kroimy na kawałki, podajemy z nadzieniem, ziemniakami i chrzanem śmietankowym.