Pieczony kurczak z pomarańczami i tymiankiem

Pieczony kurczak z pomarańczami i tymiankiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    6 porcji
  • pomarańcza

    1 szt.
  • tymianek

    do smaku
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Pieczony kurczak z pomarańczami i tymiankiem

Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.
Pomarańczę myjemy i kroimy na pół. Z jednej połówki pomarańczy wyciskamy sok i polewamy nim kurczaka. Drugą połówkę pomarańczy kroimy w cienkie plasterki i obkładamy nimi kurczaka.
Kurczaka przekładamy do papilotów zrobionych z folii aluminiowej lub woreczka do pieczenia i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny lub najlepiej na całą noc do zamarynowania.
Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 40-45 minut. Mniej więcej 15 minut przed końcem pieczenia rozrywamy papiloty lub worek, aby kurczak się zrumienił z wierzchu. Smacznego!
W identyczny sposób możecie przygotować kurczaka na grillu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

jasiek 25.04.2014 18:54
niezłe danie
gosia561 19.04.2014 13:36
wygląda rewelacyjnie
ppaulina 27.08.2013 15:49
aż chce się jeść :)
JOANNA16 13.05.2013 15:26
lubię takie mięsko
mufinka79 12.05.2013 19:46
Dziękuję bardzo za miłe komentarze :)
ZEWA 11.05.2013 17:59
po prostu rewelacja.
Gary Michy 11.05.2013 16:53
Fajny dodatek pomarańczy, pycha! :)
w mojej kuchni 11.05.2013 16:01
moje smaki do kurczaka
leonowie 11.05.2013 14:54
kurczaka z pomaranczami nie jadlam jeszcze:)
bogusia19 11.05.2013 13:38
dobre jedzonko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat