Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kurczak
6 porcji -
pomarańcza
1 szt. -
tymianek
do smaku -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Pieczony kurczak z pomarańczami i tymiankiem
Pomarańczę myjemy i kroimy na pół. Z jednej połówki pomarańczy wyciskamy sok i polewamy nim kurczaka. Drugą połówkę pomarańczy kroimy w cienkie plasterki i obkładamy nimi kurczaka.
Kurczaka przekładamy do papilotów zrobionych z folii aluminiowej lub woreczka do pieczenia i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny lub najlepiej na całą noc do zamarynowania.
Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 40-45 minut. Mniej więcej 15 minut przed końcem pieczenia rozrywamy papiloty lub worek, aby kurczak się zrumienił z wierzchu. Smacznego!
W identyczny sposób możecie przygotować kurczaka na grillu.
Komentarze (18)
Załaduj więcej komentarzy (8)