Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony kurczak z czosnkiem i melisą

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak świeży 1 (ok. 2,2 kg) sztuka
świeża melisa 1 garść
czosnek 4 duże ząbki
Przyprawa do mięs Prymat 3 łyżki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżeczka
olej 3 łyżki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony kurczak z czosnkiem i melisą

Kroki postępowania

1
Listki melisy grubo posiekać.
Krok 1 - Pieczony kurczak z czosnkiem i melisą foto
2
Czosnek obrać i również posiekać. Wymieszać go z melisą.
Krok 2 - Pieczony kurczak z czosnkiem i melisą foto
3
Kurczaka umyć i lekko osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę na piersiach kurczaka lekko podważyć i umieścić pod nią połowę czosnku z melisą.
Krok 3 - Pieczony kurczak z czosnkiem i melisą foto
4
To samo zrobić na grzbiecie kurczaka. Podważyć lekko skórę od strony szyi i włożyć pod nią resztę czosnku z melisą, rozetrzeć. Kurczaka przykryć folią spożywczą i odstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Krok 4 - Pieczony kurczak z czosnkiem i melisą foto
5
Do oleju wsypać pieprz cytrynowy i przyprawę do mięs.
Krok 5 - Pieczony kurczak z czosnkiem i melisą foto
6
Dokładnie wymieszać.
Krok 6 - Pieczony kurczak z czosnkiem i melisą foto
7
Kurczaka umieścić w naczyniu do zapiekania. Natrzeć go z obu stron przygotowaną mieszanką i posypać solą. Kurczaka ułożyć w naczyniu na grzbiecie. Piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę.
Krok 7 - Pieczony kurczak z czosnkiem i melisą foto
8
Po tym czasie kurczaka odwrócić grzbietem do góry i piec jeszcze 1 godzinę. W ten sposób soki będą spływać do piersi z kurczaka i nie będą one suche. Upieczonego kurczaka podzielić na porcje.
Krok 8 - Pieczony kurczak z czosnkiem i melisą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ONY_za_kare 18.09.2013 19:08
wspanialy kurczak :)
Sroczka 01.08.2013 22:40
Pięknie przyrumieniony kurczaczek.
GOSIA18 02.05.2013 08:57
od dawna chodzi za mną taki aromatyczny kurczak, pycha
fotoviderek 02.05.2013 07:27
Wspaniały kurczak. Pycha :)
ZielonyPokoik 01.05.2013 16:11
Wygląda niesamowicie !
Bogusiaz 01.05.2013 15:24
świetny pomysł
IwonaDD 01.05.2013 15:03
wygląda dosłownie jak "milion dolców", mega apetyczny
Piotr-21 01.05.2013 13:45
palce lizać
Barbara/zuza22_85 01.05.2013 13:32
bardzo apetyczny
Marta1986 01.05.2013 12:23
pyszniasty kurczak
kasiaw 01.05.2013 12:14
polecam wszystkim pyszne. Palce lizać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak