Pieczony kurczak w winie z kiełbasą, wędzoną papryką i rozmarynem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kurczaka

    8 szt
  • papryka żółta

    4 szt
  • cebula

    2 szt
  • ząbki czosnku

    10 szt
  • pieczarki

    100 g
  • kiełbasa

    500 g
  • kuskus

    125 g
  • bulion drobiowy

    170 ml
  • papryka czerwona

    1 szt
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    3 łyżeczki
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • rozmaryn świeży

    3 gałązki
  • sól

  • pieprz

  • porto

    70 ml
  • oliwa

    2 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • ziele angielskie

    3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem. W misce przygotować marynatę – wymieszać wino, oliwę, słodką wędzoną paprykę w proszku, suszony rozmaryn, liść laurowy i ziele angielskie. Do marynaty dodać kurczaka jeśli macie dodać też wędzoną czerwoną paprykę pokrojoną w paski. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Kremowe papryki umyć, ściąć część przy ogonku tak, aby można było je wypełnić kuskusem, usunąć ze środka gniazda nasienne.

Kuskus zalać gorącym wywarem z rosołu, przykryć i odstawić na ok. 15 minut. W międzyczasie pokroić w drobną kostkę czerwoną paprykę. Do kuskusy dodać czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i dobrze wymieszać.

Kremowe papryki napełnić kuskusem.

Pieczarki oczyścić, jeśli są duże pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Kiełbasę pokroić w nieduże kawałki.

Do naczynia żaroodpornego przełożyć kurczaka, posypać odrobiną wędzonej papryki. Do kurczaka dodać papryki nadziewane kuskusem, cebulę pokrojoną w pióra, kiełbasę, pieczarki oraz obrane ząbki czosnku. Całość posolić i skropić oliwą. Na wierzch położyć gałązki świeżego rozmarynu.

Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 45 minut. Pod koniec pieczenia można odkryć naczynie aby mięso się przyrumieniło.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kloruś 05.12.2014 21:41
Bardzo podoba mi się ta propozycja :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat