Pieczony kurczak

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak ( ok. 1,8 kg )

    1
  • marynata

  • czosnku niedźwiedziego

    1 łyżka
  • suszonych pomidorów

    1 łyżka
  • wody

    3 łyżka
  • soli morskiej

    1 łyżka
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    1/3 łyżeczki
  • słodkiej papryki

    1,5 łyżeczki
  • lubczyk

    1 łyżka
  • ketchup

    3 łyżka
  • olej

    4 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki marynaty dobrze wymieszać. Kurczaka umyć, pozbawić ewentualnych nieczystości i osuszyć najlepiej ręcznikiem papierowym. Za pomocą pędzla silikonowego lub innego przyrządu nanieść marynatę na całego kurczaka. Tak obsmarowanego kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem lub margaryną, zakryć pokrywką i wstawić do lodówki na minimum dwie godziny do naciągnięcia kurczaka przyprawami. Po tym czasie kurczaka piec w 160 stopniach przez 120 minut. Gdy ten czas upłynie zdjąć pokrywkę, oblać kurczaka powstałym sosem i piec jeszcze 5 minut aż skórka zrobi się chrupiąca. Podawać z pieczywem lub ziemniakami i surówką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia561 16.07.2013 02:00
dobrze wypieczony, fajny przepis
Katarzyna/kate1980 15.07.2013 21:33
świetny przepis
iziona 15.07.2013 18:34
Ewa, aleś cudnie wypiekła tego kuraka :)
ZEWA 15.07.2013 18:03
dziękuję :)
migotka28 15.07.2013 17:51
uwielbiam pieczonego kurczaczka:)
iwi 15.07.2013 17:46
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat