Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony królik w czerwonym winie

3.0
(19)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

królik 1 sztuka
wino czerwone wytrawne 1 szklanka
miód płynny 1 łyżka
Musztarda francuska Prymat 1 łyżka
majeranek 1 łyżka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
olej 3 łyżki
pietruszka 3 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony królik w czerwonym winie

Królika dokładnie myjemy i osuszamy. Wino mieszamy z miodem i musztardą. Następnie dodajemy roztarty majeranek, zioła prowansalskie oraz olej. Królika nacieramy marynatą, wstawiamy w szczelnie zamkniętym pojemniku do lodówki na kilka godzin. Po upływie tego czasu układamy porcje królika w naczyniu żaroodpornym. Oprószamy solą i pieprzem. Pomiędzy kawałki mięsa wkładamy pietruszkę korzeniową pokrojoną w talarki. Pieczemy wszystko pod przykryciem, przez 2 godziny, w temperaturze 170 stopni. Podajemy z tłuczonymi ziemniaczkami z dodatkiem koperku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 05.05.2015 08:34
Bardzo smacznie się prezentuje .
Ania321 04.05.2015 22:11
Przepyszne danie :)
malgosia2661 04.05.2015 20:24
Uwielbiam królika, bardzo fajny przepis..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak