Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczony królik

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

królik 1 szt. mrożony
cebula 2 szt
czosnek 4 ząbki
sól ok.1 łyżeczki
wino czerwone wytrawne 3/4 szkl
cząber 1 łyżeczka
jałowiec 8 kulek
majeranek 1 łyżka
masło ok 100 g
woda 1 do podlania
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: pieczony królik

Mięso rozmroziłam (królika zamrażam na 3-4 dni, aby mięso skruszało), umyłam, pokroiłam na kawałki. Włożyłam do naczynia żaroodpornego, na którego dnie położyłam wiórki masła. Cebulę i czosnek pokroiłam na mniejsze części, włożyłam do mięsa. Wino podgrzałam i dodałam wszystkie przyprawy. Wymieszałam i oblałam tym królika. Zostawiłam na około 8 godziny w lodówce.
Do naczynia z mięsem dolałam trochę wody a na wierzch mięsa starkowałam trochę masła. Piekłam pod przykryciem około 100-110 minut w 190 stopniach, co jakiś czas polewając go sosem z dna naczynia żaroodpornego. Ostatnie 20 minut piekłam bez przykrycia.
Podałam z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty i marchewki.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 21.11.2012 15:31
dawno nie jadłam królika
Simeo 07.11.2012 13:08
pycha
paula99926 07.11.2012 10:55
ja jem dość często i mi przypomina...mięso z królika ;) jest, takie inne, zup na króliku nie lubię, ale pieczony i dobrze przyprawiony jest przepyszny :) polecam :)
Poison1988 07.11.2012 10:33
Czy mięsko s królika w smaku przypomina coś bardziej tradycyjnego? bo jeszcze nie jadłam, muszę się przyznać. :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak