Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony karp w cebuli z piwem i rodzynkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z karpia lub płaty 2 szt
cebule 3 szt
rodzynki 50 g
piwo jasne 1/2 szkl
Goździki całe Prymat parę szt
sól
sok z cytryny 1 szt
masło klarowane

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony karp w cebuli z piwem i rodzynkami

Kroki postępowania

1
Karpia razem ze skórą pokroić na około 3 cm paski, zalać zimną wodą i odstawić na 2 godziny.
Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić.
Cebule skroić w piórka i wrzucić na patelnię z rozpuszczonym masłem, posolić. Kiedy się zeszkli dodać parę goździków i odsączone rodzynki. Chwilę poddusić. Przełożyć do naczynia do zapiekania i wlać piwo.
Krok 1 - Pieczony karp w cebuli z piwem i rodzynkami foto
2
Karpia wyjąć z wody, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą.
Krok 2 - Pieczony karp w cebuli z piwem i rodzynkami foto
3
W ciepłą cebulę wcisnąć kawałki karpia, skórą do góry i bez przykrycia wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 40 min.
Krok 3 - Pieczony karp w cebuli z piwem i rodzynkami foto
4
Najlepiej smakuje na ciepło i uwaga na ości. Smacznego :)
Krok 4 - Pieczony karp w cebuli z piwem i rodzynkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 10.01.2017 16:02
fajny pomysł na dobrą rybkę
Marcepanowy kącik 10.01.2017 10:47
Bardzo ciekawie podany,będę musiała kiedyś tak zrobic :)
berys18 09.01.2017 14:46
ciekawy pomysł na karpia
mysza75 09.01.2017 10:03
bardzo fajna ciekawa propozycja
ilka01 09.01.2017 00:45
ciekawa propozycja :)
Edith85 08.01.2017 21:28
Chętnie bym zjadła
bogusia 82 08.01.2017 21:26
wspaniałe danie :)
ania2610 08.01.2017 19:42
z pewnością pyszny!
2milutka 08.01.2017 19:35
apetyczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak