Pieczony karp w cebuli z piwem i rodzynkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z karpia

    lub płaty 2 szt
  • cebule

    3 szt
  • rodzynki

    50 g
  • piwo jasne

    1/2 szkl
  • Goździki całe Prymat

    parę szt
  • sól

  • sok z cytryny

    1 szt
  • masło klarowane

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczony karp w cebuli z piwem i rodzynkami foto
Karpia razem ze skórą pokroić na około 3 cm paski, zalać zimną wodą i odstawić na 2 godziny.
Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić.
Cebule skroić w piórka i wrzucić na patelnię z rozpuszczonym masłem, posolić. Kiedy się zeszkli dodać parę goździków i odsączone rodzynki. Chwilę poddusić. Przełożyć do naczynia do zapiekania i wlać piwo.
Krok 2 - Pieczony karp w cebuli z piwem i rodzynkami foto
Karpia wyjąć z wody, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą.
Krok 3 - Pieczony karp w cebuli z piwem i rodzynkami foto
W ciepłą cebulę wcisnąć kawałki karpia, skórą do góry i bez przykrycia wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 40 min.
Krok 4 - Pieczony karp w cebuli z piwem i rodzynkami foto
Najlepiej smakuje na ciepło i uwaga na ości. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 10.01.2017 16:02
fajny pomysł na dobrą rybkę
Marcepanowy kącik 10.01.2017 10:47
Bardzo ciekawie podany,będę musiała kiedyś tak zrobic :)
berys18 09.01.2017 14:46
ciekawy pomysł na karpia
mysza75 09.01.2017 10:03
bardzo fajna ciekawa propozycja
ilka01 09.01.2017 00:45
ciekawa propozycja :)
Edith85 08.01.2017 21:28
Chętnie bym zjadła
bogusia 82 08.01.2017 21:26
wspaniałe danie :)
ania2610 08.01.2017 19:42
z pewnością pyszny!
2milutka 08.01.2017 19:35
apetyczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat