Pieczony halibut z sałatką śródziemnomorską

Pieczony halibut z sałatką śródziemnomorską

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • halibut

    1 tusza
  • Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat

  • rozmaryn

  • sok z cytryny

  • rukola

    200 g
  • karczochy marynowane w zalewie

    1 słoik
  • suszone pomidory

    kilka szt.
  • oliwki czarne

    kilka szt.
  • oliwki zielone

    kilka szt.
  • cytryna

    1 szt.
  • czosnek

    4 ząbki
  • Przyprawa do ryb z nutą cytryny Prymat

Sos

  • Sos sałatkowy grecki ziołowo-czosnkowy Prymat

    1 opakowanie
  • oliwa

    3 łyżki
  • woda

    3 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pieczony halibut z sałatką śródziemnomorską

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczony halibut z sałatką śródziemnomorską foto
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 2 - Pieczony halibut z sałatką śródziemnomorską foto
Świeżą tuszę halibuta umyć, przełożyć na blachę wyłożoną folią aluminiową, obficie natrzeć gruboziarnistą solą, posypać rozmarynem, przyprawą do ryb z nutą cytryny, skropić sokiem z cytryny i obłożyć kawałkami cytryn i ząbkami czosnku. Wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i piec ok. 40 minut aż mięso ryby będzie miękkie, soczyste, ale nie przesuszone.
Krok 3 - Pieczony halibut z sałatką śródziemnomorską foto
W międzyczasie przygotować sałatkę – sałatę przełożyć do misy, dodać pokrojone na kawałki karczochy, suszone pomidory, pokrojone na połówki oliwki.
Krok 4 - Pieczony halibut z sałatką śródziemnomorską foto
Następnie doprawić do smaku pieprzem kolorowym świeżo mielonym i polać sosem sałatkowym przygotowanym wg przepisu na opakowaniu.
Krok 5 - Pieczony halibut z sałatką śródziemnomorską foto
Sałatkę podawać z upieczoną w soli morskiej rybą i wedle uznania z kluseczkami (kopytkami lub gnochi).
Doradca Smaku
Rukolę możemy zastąpić roszponką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Futka 15.09.2015 11:09
Bajecznie smaczna rybka :)
mysza75 15.09.2015 10:47
fajne, lekkie i zdrowe połaczenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat