Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony halibut w sosie z czerwonego wina

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

soku z cytryny 1 łyżka
pieczarek, pokrojone w grube p 200 g
masła 1 łyżka
mąki 2 łyżki
koncentratu pomidorowego 1 łyżka
mielonej papryki 1/2 łyżeczki
czerwonego wytrawnego wina 1 szklanki
gęstej śmietany 3 łyżki
bulion 1/2 szklanki
cebula 1 szt
olej 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony halibut w sosie z czerwonego wina

Filety umyj, osusz papierowymi ręcznikami i skrop sokiem z cytryny. Następnie dokładnie posól je i popieprz, przykryj i wstaw na 60 minut do lodówki (ja oczywiście skróciłam ten czas do 30 min).
Cebulę zeszklij na 1 łyżce oleju, po czym dodaj pieczarki i smaż na dosyć dużym ogniu, mieszając przez ok.5 minut.
W rondelku na średnim ogniu rozpuść masło i wsyp mąkę. Smaż zawartość mieszając przez minutę, po czym wlej zimny bulion i stale mieszając gotuj aż sos zgęstnieje.
Do powstałego sosu dodaj koncentrat pomidorowy, cebulę i pieczarki. Dopraw solą, pieprzem i papryką, wymieszaj i odstaw.
Filety halibuta obtocz w mące i obsmaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia, po czym ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
Gorący sos wymieszaj z winem i śmietaną, po czym polej przygotowane filety i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC na 5-7 minut.
Podawaj ryby gorące np. na puree ziemniaczanym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 16.01.2014 17:05
moja ulubiona ryba
Olga_SK 16.01.2014 16:50
Wykwintnie :)
Krzysztof15 16.01.2014 16:49
bardzo pyszne
artur7 16.01.2014 16:47
same pysznoscu
pawel123 16.01.2014 16:24
pychotka mniam
krystyna330 16.01.2014 16:22
jakie smakowitości
brioszka 16.01.2014 15:51
rewelacja!
V_kuchareczka 16.01.2014 15:49
wygląda smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak