Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
filet z sandacza bez skóry
4 szt -
oliwa
3 łyżki -
koper
2 gałązki -
tymianek
2 gałązki -
smardze z puszki
100 g -
Szafran nitki Prymat
1 kostka -
włoszczyzna
60 g -
liście kapusty włoskiej
8 szt -
pszenica
200 g -
borowiki
200 g -
bulion warzywny
300 ml -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta -
sól
1 szczypta -
wino białe wytrawne
30 ml -
cebula
80 g -
kremówka
150 ml
Przepis i sposób przygotowania Pieczony filet z sandacza z ziołami podany na smardzach w sosie szafranowym z kapustą faszerowaną pszenicą i borowikami
Filety z sandacza umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie zamarynować w oliwie, plasterkach czosnku, tymianku, koprze, soli i pieprzu i odstawić do lodówki na 2-4 godziny.
W osolonej, wrzącej wodzie sparzyć liście kapusty, wystudzić. Ugotować namoczoną uprzednio pszenicę. Włoszczyznę zetrzeć na tarce. Borowiki pokroić w kostkę, podsmażyć dodając włoszczyznę, czosnek oraz pszenicę, doprawić solą i pieprzem. Farsz schłodzić, a następnie zawinąć w liście kapusty.
Na oliwie z oliwek podsmażyć smardze z dodatkiem cebuli i czosnku. Dodać śmietanę, chwilę gotować, doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i listkami szafranu.
Rybę zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 20 minut w temperaturze 150°C. Kapustę faszerowaną podgrzać w bulionie warzywnym. Upieczoną rybę wyjąć z folii, ułożyć na sosie smardzowo-szafranowym i udekorować gałązką świeżego kopru. Podawać z kapustą faszerowaną pszenicą i borowikami.
Komentarze (7)