Pieczony filet z sandacza z ziołami podany na smardzach w sosie szafranowym z kapustą faszerowaną pszenicą i borowikami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z sandacza bez skóry

    4 szt
  • oliwa

    3 łyżki
  • koper

    2 gałązki
  • tymianek

    2 gałązki
  • smardze z puszki

    100 g
  • szafran

    1 kostka
  • włoszczyzna

    60 g
  • liście kapusty włoskiej

    8 szt
  • pszenica

    200 g
  • borowiki

    200 g
  • bulion warzywny

    300 ml
  • pieprz czamy mielony Prymat

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • wino białe wytrawne

    30 ml
  • cebula

    80 g
  • kremówka

    150 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:
Filety z sandacza umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie zamarynować w oliwie, plasterkach czosnku, tymianku, koprze, soli i pieprzu i odstawić do lodówki na 2-4 godziny.
W osolonej, wrzącej wodzie sparzyć liście kapusty, wystudzić. Ugotować namoczoną uprzednio pszenicę. Włoszczyznę zetrzeć na tarce. Borowiki pokroić w kostkę, podsmażyć dodając włoszczyznę, czosnek oraz pszenicę, doprawić solą i pieprzem. Farsz schłodzić, a następnie zawinąć w liście kapusty.
Na oliwie z oliwek podsmażyć smardze z dodatkiem cebuli i czosnku. Dodać śmietanę, chwilę gotować, doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i listkami szafranu.
Rybę zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 20 minut w temperaturze 150°C. Kapustę faszerowaną podgrzać w bulionie warzywnym. Upieczoną rybę wyjąć z folii, ułożyć na sosie smardzowo-szafranowym i udekorować gałązką świeżego kopru. Podawać z kapustą faszerowaną pszenicą i borowikami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Cikakameku 04.08.2012 21:43
ładnie wygląda
szajba2 21.02.2011 15:00
nie dla mnie
Marcin37 13.12.2010 15:12
pyszne
Barbara55 24.10.2010 15:51
wymyślne
rakow2 23.10.2010 16:57
full wypas
Monika168 24.09.2010 19:20
pycha
riandja1 19.07.2010 18:10
najlepszee !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat