Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony filet z indyka

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

filet z indyka 1,2 kilogram

MARYNATA

sos sojowy ciemny 2 łyżka
miód lipowy 1 łyżka
ocet winny czerwony 2 łyżka
Pieprz czarny Prymat w młynku 1/2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony filet z indyka

Kroki postępowania

1
Filet z indyka opłukać i osuszyć ręcznikami papierowymi. Składniki marynaty wymieszać w misce. Mięso dokładnie wymieszać z marynatą. Miskę szczelnie nakryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc.
Krok 1 - Pieczony filet z indyka foto
2
Mięso wyjąć z lodówki, przełożyć do naczynia żaroodpornego i zostawić w temperaturze pokojowej na godzinę.

Po tym czasie do naczynia z mięsem wlać 1 szklankę wrzącej wody. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C i wstawić mięso. Piec około 80 minut, w czasie pieczenia mięso polewać pozostałą marynatą.
Krok 2 - Pieczony filet z indyka foto
3
Pieczeń wyjąć z piekarnika, zawinąć w folię aluminiową i odstawić na 15 minut. Dopiero po tym czasie mięso kroić na plastry.

Jeśli pieczeń przeznaczamy na kanapki, to wyłożyć na deskę i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Krok 3 - Pieczony filet z indyka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 05.10.2016 10:51
pyszna domowa wędlina :)
monika141 03.12.2015 06:33
smaczne mięsko
Ifa 28.11.2015 08:09
Chude i smaczne mięsko :-)
Mniam 28.11.2015 07:51
Pyszny indyk!
Czarnula666 27.11.2015 21:19
Mniam!! Pięknie wygląda!
irenka 27.11.2015 20:04
przepyszne mięsko na chlebek
Janina 27.11.2015 19:14
Świetne domowe mięsko;))
SzczyptaChili 27.11.2015 15:47
Bardzo smacznie się prezentuje , ciekawa marynata no i nie ma jak domowa wędlina :)
mirosława4 27.11.2015 15:23
smaczne mięsko
Renataj 27.11.2015 14:13
Interesująca marynata - takiej jeszcze nie robiłam mięsa.A filet prezentuje się bardzo apetycznie:)
MałaMi89 27.11.2015 14:11
Takie mięsko w sam raz dla mnie, bo widzę, że nie będzie zbyt słone ;)
Maridka19 27.11.2015 14:01
Pyszne domowe mięsko :)
gosia56 27.11.2015 13:41
na pewno pyszne mięsko
Aleksandra/Olcia 27.11.2015 13:00
wspaniała domowa "wędlinka"
slodkieniebo 27.11.2015 12:40
jakie suche mięsko mmmm :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak