Pieczony filet z indyka

Pieczony filet z indyka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filet z indyka

    1,2 kilogram

MARYNATA

  • sos sojowy ciemny

    2 łyżka
  • miód lipowy

    1 łyżka
  • ocet winny czerwony

    2 łyżka
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    1/2 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczony filet z indyka foto
Filet z indyka opłukać i osuszyć ręcznikami papierowymi. Składniki marynaty wymieszać w misce. Mięso dokładnie wymieszać z marynatą. Miskę szczelnie nakryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc.
Krok 2 - Pieczony filet z indyka foto
Mięso wyjąć z lodówki, przełożyć do naczynia żaroodpornego i zostawić w temperaturze pokojowej na godzinę.

Po tym czasie do naczynia z mięsem wlać 1 szklankę wrzącej wody. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C i wstawić mięso. Piec około 80 minut, w czasie pieczenia mięso polewać pozostałą marynatą.
Krok 3 - Pieczony filet z indyka foto
Pieczeń wyjąć z piekarnika, zawinąć w folię aluminiową i odstawić na 15 minut. Dopiero po tym czasie mięso kroić na plastry.

Jeśli pieczeń przeznaczamy na kanapki, to wyłożyć na deskę i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Alex_M

05.10.2016 10:51
pyszna domowa wędlina :)

monika141

03.12.2015 06:33
smaczne mięsko

Ifa

28.11.2015 08:09
Chude i smaczne mięsko :-)

Mniam

28.11.2015 07:51
Pyszny indyk!

Czarnula666

27.11.2015 21:19
Mniam!! Pięknie wygląda!

irenka

27.11.2015 20:04
przepyszne mięsko na chlebek

Janina

27.11.2015 19:14
Świetne domowe mięsko;))

SzczyptaChili

27.11.2015 15:47
Bardzo smacznie się prezentuje , ciekawa marynata no i nie ma jak domowa wędlina :)

mirosława4

27.11.2015 15:23
smaczne mięsko

Renataj

27.11.2015 14:13
Interesująca marynata - takiej jeszcze nie robiłam mięsa.A filet prezentuje się bardzo apetycznie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat