Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony brokuł z chili do sosu sojowego

4.0
(26)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Świetny warzywny dodatek do obiadu, grilla lub jako przekąska.

Składniki:

brokuły 1 główka
sos chili 150 mililitrów
cytryna 1 sztuka
sos sojowy ciemny 100 mililitrów
miód 100 mililitrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta

Porada

Polecam używać brokuła BIMI - długa łodyga i małe różyczki oddadzą pełny smak tej potrawy.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony brokuł z chili do sosu sojowego

Przygotowanie brokuła:

1

Brokuły kroimy tak, aby zostawić jak najwięcej łodyg.
Lub kupujemy brokuł bimi - który polecam do tego przepisu. Sos chilli (słodkie chilli ulubionej firmy) mieszamy z sokiem z cytryny, solą i dodajemy brokuły. Odstawiamy.

Krok 1 - Pieczony brokuł z chili do sosu sojowego foto

Przygotowanie sosu:

1

Ciemny sos sojowy mieszamy z miodem w stosunku 1:1

Ilość należy dostosować do liczby gości.

Krok 1 - Pieczony brokuł z chili do sosu sojowego foto

Pieczenie/ grillowanie:

1

PIECZENIE:
Pieczenie wykonujemy na papierze do pieczenia, który można dodatkowo posmarować odrobiną oliwy. Piec w 200 stopniach przez około 5-7 minut (nagrzany piekarnik). Łodygi mają być chrupiące, a różyczki delikatnie przypieczone - czas pieczenia zależny od grubości kawałków jakie mamy.

GRILLOWANIE:
Grillujemy na mocno rozgrzanym ruszcie, przez kilka minut, przekręcając często. Podobnie jak przy pieczeniu, efekt jaki nas interesuje to chrupiąca łodyga i przypieczona góra - również chrupiąca.

Podajemy razem z sosem sojowo-miodowym do maczania.
Smacznego ;)

Krok 1 - Pieczony brokuł z chili do sosu sojowego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak