Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony brokuł z chili do sosu sojowego
Przygotowanie brokuła:
Brokuły kroimy tak, aby zostawić jak najwięcej łodyg.
Lub kupujemy brokuł bimi - który polecam do tego przepisu. Sos chilli (słodkie chilli ulubionej firmy) mieszamy z sokiem z cytryny, solą i dodajemy brokuły. Odstawiamy.
Przygotowanie sosu:
Ciemny sos sojowy mieszamy z miodem w stosunku 1:1
Ilość należy dostosować do liczby gości.
Pieczenie/ grillowanie:
PIECZENIE:
Pieczenie wykonujemy na papierze do pieczenia, który można dodatkowo posmarować odrobiną oliwy. Piec w 200 stopniach przez około 5-7 minut (nagrzany piekarnik). Łodygi mają być chrupiące, a różyczki delikatnie przypieczone - czas pieczenia zależny od grubości kawałków jakie mamy.
GRILLOWANIE:
Grillujemy na mocno rozgrzanym ruszcie, przez kilka minut, przekręcając często. Podobnie jak przy pieczeniu, efekt jaki nas interesuje to chrupiąca łodyga i przypieczona góra - również chrupiąca.
Podajemy razem z sosem sojowo-miodowym do maczania.
Smacznego ;)