Pieczony boczek w płatkach czosnkowych z czarnym pieprzem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczku wieprzowego

    1,5 kg
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    2 łyżki
  • czosnek

    1 głowka
  • czosnku granulowanego

    2 łyżeczki
  • soli

    2 łyżeczki
  • papryki słodkiej

    1 łyżka
  • olej

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczony boczek w płatkach czosnkowych z czarnym pieprzem foto
Boczek umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Boczek natrzeć solą i czosnkiem granulowanym.
Krok 2 - Pieczony boczek w płatkach czosnkowych z czarnym pieprzem foto
Na wierzchu mięsa kolejno układać czosnek na przemian z pieprzem.
Krok 3 - Pieczony boczek w płatkach czosnkowych z czarnym pieprzem foto
Boki mięsa natrzeć czerwona papryką. Olejem natłuścić delikatnie czosnek (żeby się nie spalił podczas pieczenia).
Krok 4 - Pieczony boczek w płatkach czosnkowych z czarnym pieprzem foto
Tak przygotowany boczek włożyć do rękawa (oczywiście do pieczenia) i piec w temp. 190 stopni C przez ok 90 min. na termoobiegu.
Krok 5 - Pieczony boczek w płatkach czosnkowych z czarnym pieprzem foto
Upieczony boczek podawać z musztardą i świeżym pieczywem.Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 24.11.2015 11:27
zapowiada się pyszne jedzenie
agnieszka131919 10.02.2014 12:58
rewelacyjny
Ania321 10.02.2014 12:22
musi być pyszny :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat