Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony boczek marynowany w przyprawie gyros Zewy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek surowy 1 kawałek
sól 1 łyżka
przyprawa gyros 5 łyżek
cebula 1 szt
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki

Porada

u mnie boczek miał 2,3 kg, jeśli dacie mniejszy to należy odpowiednio zmniejszyć proporcje przypraw i czas pieczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony boczek marynowany w przyprawie gyros Zewy

Boczek umyć i osuszyć.
W miseczce wymieszać przyprawę do gyrosa i sól i natrzeć nim dokładnie cały boczek ( na dno blaszki można trochę przyprawy nasypać ).
Boczek masować około 3 minut a potem ułożyć na nim plastry cebuli i posypać majerankiem.
Boczek przekroić wzdłuż na pół ( ja zapomniałam i przekroiłam dopiero przed pieczeniem ).
Tak przygotowany boczek zakryć folią spożywczą i wstawić razem z blaszką do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie zdjąć zabezpieczenie i piec boczek 3 - 3,5 godziny w 150 stopniach.
Upieczony wystudzić a potem przechowywać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 12.04.2016 16:59
Cudny, zgrzeszyłabym z nim z wielką chęcią :)
dodi 12.04.2016 14:23
pysznie się prezentuje
justynkag 12.04.2016 11:15
Uwielbiam taki domowy. Najlepszy
mirosława4 12.04.2016 10:30
smaczny jest taki domowy
Maridka19 12.04.2016 10:21
Domowy najlepszy :)
mysza75 12.04.2016 10:20
jaki dobry boczuś
Damiano
Damiano 12.04.2016 09:07
bardzo pyszny boczuś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak