Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony boczek i purée pietruszkowe z jabłkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Pieczony boczek

boczek surowy 400 g
musztarda dijon 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
miód 1 łyżka
Tymianek suszony Prymat 1 łyżka
olej rzepakowy 2 łyżki
ząbek czosnku 1
sól
Pieprz czarny Prymat w młynku

Purée pietruszkowe z jabłkiem

pietruszka 2
jabłko 1 małe
szalotka 1
śmietanka 36% 100 ml
mleko 3,2% 100 ml
masło 20 g
sól
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony boczek i purée pietruszkowe z jabłkiem

Boczek:
Boczek oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na złoty kolor od strony tłuszczu (możemy go ponacinać) około 8 minut i dwie minuty od drugiej strony.
W międzyczasie rozcieramy w moździerzu (lub blendujemy) naszą marynatę: ząbek czosnku, papryka słodka, tymianek, musztarda, miód i olej rzepakowy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Świeżo obsmażony, jeszcze gorący boczek smarujemy pieczołowicie naszą marynatą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 45 minut.

Purée pietruszkowe z jabłkiem:
Pietruszkę i jabłko obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Całość podsmażamy na maśle razem z posiekaną szalotką do miękkości (około 15 minut).
Dodajemy mleko i śmietankę, redukujemy do zgęstnienia.
Wszystko razem dokładnie blendujemy na aksamitne purée.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Jako dodatek do dania użyłem smażonych brązowych pieczarek i szalotek. Zrobiłem też sos na bazie ścinek z warzyw i smaku spod pieczenia.

Smacznego :)! Bon Appetit :)!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 23.05.2016 21:51
bardzo fajna danie
Ola1984 23.05.2016 12:57
Apetyczne danie, moje smaki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak