PIECZONY BOCZEK DO CHLEBA

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • boczek surowy

    1,5 kg

Marynata

  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    1 łyżeczka
  • czosnek ząbki

    2 szt
  • Czosnek suszony Prymat

    szczypta
  • sól i pieprz

  • Musztarda sarepska Prymat

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1/ Boczek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć wszystkimi przyprawami i odstawić na noc do lodówki.Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia, podlać odrobiną wody i piec ok 1-1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw lub zdjąć pokrywę żeby boczek się zarumienił. Można spożywać na ciepło lub wystudzić i włożyć do lodówki do schłodzenia, wtedy się ładnie kroi. (osobiście wolę na ciepło z musztarda lub chrzanem) :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Michał2 23.03.2015 14:59
piękne mięsko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat