Pieczony boczek czosnkowy

Pieczony boczek czosnkowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    1/2 główki
  • musztarda

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • przyprawa uniwersalna natur

    1 łyżeczka
  • czosnek granulowany

    1 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • boczek

    1 surowy bez kości
  • papryka słodka mielona

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczony boczek czosnkowy foto
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ząbki czosnku obieramy i dzielimy na pół. Nakłuwamy mięso i wkładamy w powstałe otwory czosnek. Z pozostałych składników przygotowujemy marynatę, którą rozprowadzamy na mięsie. Następnie boczek obwijamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
Krok 2 - Pieczony boczek czosnkowy foto
Pieczemy w temperaturze 180st przez pół godziny z jednej strony, a następnie pół godziny z drugiej.
Krok 3 - Pieczony boczek czosnkowy foto
Gotowy boczek pozostawiamy do ostygnięcia i podajemy na zimno np. jako alternatywa szynek do kanapek.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

wyattearp

19.01.2014 15:27
pyszny !!!!

migotka28

18.01.2014 22:55
wspaniale wygląda takie miesko to ja lubię

dwa pokoje z kuchnią

18.01.2014 22:41
wygląda rewelacyjnie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat