Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony boczek czosnkowy

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek 1/2 główki
musztarda 2 łyżki
olej rzepakowy 2 łyżki
przyprawa uniwersalna natur 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
boczek 1 surowy bez kości
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony boczek czosnkowy

Kroki postępowania

1
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ząbki czosnku obieramy i dzielimy na pół. Nakłuwamy mięso i wkładamy w powstałe otwory czosnek. Z pozostałych składników przygotowujemy marynatę, którą rozprowadzamy na mięsie. Następnie boczek obwijamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
Krok 1 - Pieczony boczek czosnkowy foto
2
Pieczemy w temperaturze 180st przez pół godziny z jednej strony, a następnie pół godziny z drugiej.
Krok 2 - Pieczony boczek czosnkowy foto
3
Gotowy boczek pozostawiamy do ostygnięcia i podajemy na zimno np. jako alternatywa szynek do kanapek.
Krok 3 - Pieczony boczek czosnkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 19.01.2014 15:27
pyszny !!!!
migotka28 18.01.2014 22:55
wspaniale wygląda takie miesko to ja lubię
dwa pokoje z kuchnią 18.01.2014 22:41
wygląda rewelacyjnie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak