Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony boczek

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek 2 kg
czosnek 12 ząbków
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
majeranek 4 łyżki
tymianek 1 łyżka
pieprz 1 łyzecka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
zioła prowanslalskie 1/2 lyżeczki
olej 5 łyzek

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony boczek

Kroki postępowania

1
Umyty boczek wykładamy na folię pieczeniową.
Krok 1 - Pieczony boczek foto
2
Połowę czosnku obranego już wyciskamy przez praskę i smarujemy nim boczek. Drugą połowę kroimy wzdłż i ukladamy na górze boczku. Obficie posypujemy wymienionym, wymieszanymi przyprawami oraz ziołami możemy do nich dodać 2 łyżki oliwy by łatwiej się nacierało. Na samym końcu posypujemy majerankiem. Odstawiamy na 3 h.
Krok 2 - Pieczony boczek foto
3
potem zawinięty boczek w folię pieczeniową peczemy w piekarniku przez okres 50-60 minut. Temp pieczenia 180 stopni.
Krok 3 - Pieczony boczek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak