Pieczony boczek

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 6-8 ząbków czosnku

  • 3 łyżki suszonego majeranku

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyzeczka przyprawy do mięsa (ja miałam meisznake do pieczeni)

  • łyżeczka słodkiej papryki

  • łyżeczka soli

  • 1 łyzeczka przyprawy do gyrosa

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna jałowca rozgniecione

  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego

  • boczek

    1,2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe zioła i przyprawy.
Wszystko razem mieszamy i zalewamy olejem lub oliwą, do uzyskania gęstej masy. Masą smarujemy boczek i odkładamy dolodówki na co min 12 h. Po tym czasie pieczemy w 180°C ok. 45-60 minut.Nie jest konieczne dodawanie do pieczenia dodatkowego tłuszczu, ponieważ boczek ma go wystarczającą ilość. W trackie pieczenia mozna do niego dorzucic ziemniaczki i miec gotowy obiad.
Tak upieczony boczek smakuje od razu na ciepło ale jeszcze lepiej na drugi dzień po schłodzeniu. Rodzaj przypraw mozna zmieniac w zaleznosci od upodobań. Można tez zrobic go w postaci rolady.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Tomek13 16.11.2011 23:58
smacznie wyglada
Tomek13 16.11.2011 23:58
smacznie wyglada
agogo2 16.11.2011 23:34
super
przejs 22.09.2011 14:02
ląduje w ulubionych
ronald88 20.09.2011 18:15
super
Kasia77 07.07.2011 08:50
wygląda apetyvcznie
Jaheira11 18.05.2011 23:43
ale apetycznie sie zrobiło...
Jolanta41 20.04.2011 22:25
Przepis wykorzystam na Wielkanoc! Dzieki!
eli_555 16.11.2010 23:09
pychota
bernika 04.10.2010 17:07
zdjecie nr 2 nie jest moje i nie wiem czy ten bczek zostal wykonany wg mojej rceptury. wnioskuje o jego usuniecie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat