Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony boczek

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

6-8 ząbków czosnku
3 łyżki suszonego majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyzeczka przyprawy do mięsa (ja miałam meisznake do pieczeni)
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka soli
1 łyzeczka przyprawy do gyrosa
2 liście laurowe
4 ziarna jałowca rozgniecione
1 łyżeczka pieprzu mielonego
boczek 1,2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony boczek

Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe zioła i przyprawy.
Wszystko razem mieszamy i zalewamy olejem lub oliwą, do uzyskania gęstej masy. Masą smarujemy boczek i odkładamy dolodówki na co min 12 h. Po tym czasie pieczemy w 180°C ok. 45-60 minut.Nie jest konieczne dodawanie do pieczenia dodatkowego tłuszczu, ponieważ boczek ma go wystarczającą ilość. W trackie pieczenia mozna do niego dorzucic ziemniaczki i miec gotowy obiad.
Tak upieczony boczek smakuje od razu na ciepło ale jeszcze lepiej na drugi dzień po schłodzeniu. Rodzaj przypraw mozna zmieniac w zaleznosci od upodobań. Można tez zrobic go w postaci rolady.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Tomek13 16.11.2011 23:58
smacznie wyglada
Tomek13 16.11.2011 23:58
smacznie wyglada
agogo2 16.11.2011 23:34
super
przejs 22.09.2011 14:02
ląduje w ulubionych
ronald88 20.09.2011 18:15
super
Kasia77
Kasia77 07.07.2011 08:50
wygląda apetyvcznie
Jaheira11 18.05.2011 23:43
ale apetycznie sie zrobiło...
Jolanta41 20.04.2011 22:25
Przepis wykorzystam na Wielkanoc! Dzieki!
eli_555 16.11.2010 23:09
pychota
bernika 04.10.2010 17:07
zdjecie nr 2 nie jest moje i nie wiem czy ten bczek zostal wykonany wg mojej rceptury. wnioskuje o jego usuniecie!
basiulka20088 04.10.2010 14:46
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak