Pieczony bigos Zewy

Pieczony bigos Zewy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki główne

  • kapusta kiszona

    1 kg
  • kapusta włoska

    400 g
  • łopatka bez kości

    1 kg
  • cebula

    2 szt
  • grzyby suszone

    3 garć

Przyprawy do smaku

  • sól do smaku

  • papryka mielona

    do smaku
  • Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat

    do smaku
  • Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat

    do smaku
  • czubrica czerwona

    do smaku
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt
  • ziele angielskie

    3 szt
  • wywar mięsny

    1/5 szk
  • smalec

    2 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Pieczony bigos Zewy

Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie, ugotować i odcedzić.
Kapustę zalać w garnku wodą i ugotować.
Kapustę włoską sparzyć, schłodzić i pokroić.
Mięso pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na patelni z dodatkiem smalcu.
Potem dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zrumienienia.
Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać do smaku przyprawy i wymieszać.
Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać wywarem, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika.
Nastawić temperaturę na 180 stopni z czas na 90 minut.
Gotowy bigos podawać z pieczywem lub ziemniakami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

marcia7 01.06.2015 11:54
taki konkretny super przegryziony
Czyki 01.06.2015 11:37
Pyszny bigos i jaki wspaniały pomysł z tym zapiekaniem w piekarniku. Musze wypróbować:)
Futka 01.06.2015 11:37
Przepyszny, wyrazisty i aromatyczny bigos :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat