Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony bigos Zewy

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki główne

kapusta kiszona 1 kg
kapusta włoska 400 g
łopatka bez kości 1 kg
cebula 2 szt
grzyby suszone 3 garć

Przyprawy do smaku

sól do smaku
papryka mielona do smaku
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat do smaku
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat do smaku
czubrica czerwona do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziele angielskie 3 szt
wywar mięsny 1/5 szk
smalec 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony bigos Zewy

Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie, ugotować i odcedzić.
Kapustę zalać w garnku wodą i ugotować.
Kapustę włoską sparzyć, schłodzić i pokroić.
Mięso pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na patelni z dodatkiem smalcu.
Potem dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zrumienienia.
Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać do smaku przyprawy i wymieszać.
Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać wywarem, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika.
Nastawić temperaturę na 180 stopni z czas na 90 minut.
Gotowy bigos podawać z pieczywem lub ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 01.06.2015 11:54
taki konkretny super przegryziony
Czyki 01.06.2015 11:37
Pyszny bigos i jaki wspaniały pomysł z tym zapiekaniem w piekarniku. Musze wypróbować:)
Futka 01.06.2015 11:37
Przepyszny, wyrazisty i aromatyczny bigos :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak