Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki główne
-
kapusta kiszona
1 kg -
kapusta włoska
400 g -
łopatka bez kości
1 kg -
cebula
2 szt -
grzyby suszone
3 garć
Przyprawy do smaku
-
sól do smaku
-
papryka mielona
do smaku -
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat
do smaku -
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat
do smaku -
czubrica czerwona
do smaku -
Liść laurowy suszony Prymat
3 szt -
ziele angielskie
3 szt -
wywar mięsny
1/5 szk -
smalec
2 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Pieczony bigos Zewy
Kapustę zalać w garnku wodą i ugotować.
Kapustę włoską sparzyć, schłodzić i pokroić.
Mięso pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na patelni z dodatkiem smalcu.
Potem dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zrumienienia.
Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać do smaku przyprawy i wymieszać.
Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać wywarem, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika.
Nastawić temperaturę na 180 stopni z czas na 90 minut.
Gotowy bigos podawać z pieczywem lub ziemniakami.
Komentarze (3)