Pieczony antrykot z wołowiny z sosem barbecue, zielonym groszkiem i pomidorami

Pieczony antrykot z wołowiny z sosem barbecue, zielonym groszkiem i pomidorami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • antrykoty wołowe

    600 g
  • marynata

  • oliwa

    4 łyżki
  • musztarda dijon

    2 łyżki
  • grubo mielony pieprz

    do smaku
  • sól morska

    do smaku
  • pomidory

    2
  • czosnek

    2 ząbki
  • masło

    60 g
  • sos barbecue

  • ketchup

    300 ml
  • musztarda angielska

    1 łyżka
  • sos worcester

    1 łyżka
  • miód pszczeli

    100 ml
  • czosnek

    2 ząbki
  • ocet jabłkowy

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • groszek zielony

    300 mrożony
  • papryka słodka mielona

    1 (wędzona)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte i osuszone mięso skropić oliwą, następnie natrzeć musztardą i odstawić do lodówki na 1 - 2 godziny.
Wszystkie składniki sosu barbecue dokładnie połączyć, doprawić do smaku, a następnie sos odstawiamy do przegryzienia.
Zamarynowane antrykoty obsmażamy z obu stron na grillu lub patelni ryflowanej, podczas smażenia doprawiamy solą morską i czarnym pieprzem. Następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 5 - 8 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika mięso zostawiamy na chwilę, aby soki się wchłonęły, a następnie kroimy w cienkie plastry.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i pozostawiamy tylko miąższ, który kroimy w kostkę. Groszek rozmrażamy i podsmażamy go na maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory - całość smażymy około 3 minut.
Stek podajemy z groszkiem i sosem barbecue. Życzę smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

marcia7

23.05.2015 11:46
strasznie dużo składników tej marynaty, muszę wybrać się na zakupy

ben-ka

30.07.2014 13:46
Z wielką chęcią bym zjadła,uwielbiam wołowinę.

Granita

17.03.2013 14:40
sama nazwa "antrykot" od zawsze wzbudza we mnie ślinotok;danie smacznie podane

Laila2786

28.02.2013 20:15
super,bardzo ładnie wygląda

EWI

08.02.2013 21:33
ciekawe

Renata22

08.02.2013 16:31
To danie udowadnia, że zimowe jedzenie nie musi być nudne!;)

aisoglam

08.02.2013 16:04
Śmakowicie się prezentuje :) Rewelacyjne połączenie smaków!

Beata61

08.02.2013 15:54
Super prezentacja :)

Gracer

08.02.2013 15:15
pysznie wygląda, do takiej kuchni mi daleko ale uczyć się muszę :)

babajaga1969

08.02.2013 15:00
jakie zdrowe i apetyczne danie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat