Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Pieczonki Jury Krakowsko-Częstochowskiej

5.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki
1,5 kg
marchew
1 szt.
kapusta
4 liście
cebula
2 szt.
boczek wędzony
320 g
kiełbasa
2 laski
pieprz
1/2 łyżecz.
Sklep Prymat
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
majeranek
1 łyżecz.
Sklep Prymat
koperek
1 łyż.
Sklep Prymat
olej
2 łyż.
Papryka słodka mielona Prymat
1/2 łyżecz.
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
4 szt.
Sklep Prymat
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat
1/2 łyżecz.
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
6 ziaren
Sklep Prymat
kapusta biała
3 posiekana

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczonki Jury Krakowsko-Częstochowskiej

Kroki postępowania

1
Przed pierwszym użyciem żeliwny garnek trzeba wypalić. W tym celu należy najpierw umyć garnek ciepłą wodą z płynem, wypłukać, osuszyć dokładnie i wysmarować grubą warstwą oleju lub oliwy. Następnie postawić natłuszczony garnek na ruszcie, rozpalić pod nim ognisko i trzymać ok. 10-15 minut. Po czym zdjąć garnek z rusztu, ostudzić, umyć w ciepłej wodzie z płynem, opłukać, osuszyć i ponownie natłuścić olejem. Tak przygotowany garnek jest gotowy do użycia. Jeśli nie zastosujemy się do powyższych czynności garnek zacznie rdzewieć. Po opróżnieniu garnka z pieczonek, należy go umyć w ciepłej wodzie z płynem, opłukać, osuszyć i znów nasmarować olejem. Dzięki tej konserwacji naczynie będzie nam służyć długie lata. Ziemniaki i marchewkę umyć, obrać i pokroić w półcentymetrowe plasterki. Cebule obrać i posiekać w cienkie półkrążki. Kiełbasę pokroić w plasterki. Boczek pokroić w kostkę lub słupki. Czysty i suchy garnek natłuścić dokładnie olejem.
Krok 1 - Pieczonki Jury Krakowsko-Częstochowskiej foto
2
Na dno naczynia położyć liście kapusty. Następnie układać warstwowo: plastry ziemniaków posypane posiekanym koperkiem, solą, pieprzem, plastry marchewki oprószone słodką papryką posiekaną kapustę posypaną przyprawą do bigosu, majerankiem, zielem angielskim, liściem laurowym, pokrojona kiełbasa i boczek półkrążki cebuli i znów plastry ziemniaków... itd. Wierzchnią warstwę mają stanowić plastry ziemniaków, które należy dokładnie oprószyć przyprawami. Całość przykryć liśćmi kapusty. Założyć pokrywę i zamknąć naczynie.
Krok 2 - Pieczonki Jury Krakowsko-Częstochowskiej foto
3
Postawić napełniony garnek na ruszcie, rozpalić pod nim ognisko i trzymać na ogniu ok. 1 godzinę 30 minut. Należy doglądać co jakiś czas czy ognisko nie wygasło.
Krok 3 - Pieczonki Jury Krakowsko-Częstochowskiej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Miki 16.10.2012 12:27
super
zolzica 16.10.2012 12:05
w sam raz na nadchodzącego Hubertusa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak