Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczonki Eli z karkówką i boczkiem

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Zrobiło się ciepło więc przygotowałam kociołek z pieczonkami. Karkówka, boczek wędzony, kapusta, marchewka i ziemniaki.

Składniki:

Mięso:

karkówka wieprzowa 140 dag
boczek wędzony 80 dag

Warzywa:

kapusta biała 1 główka
ziemniaki 150 dag
marchewki 4 szt.
cebula 1 kg

Marynata do karkówki:

olej rzepakowy 8 dużych łyż.
Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat 1 duża łyż.
Karkówka z grilla Prymat 1 duża łyż.
Papryka słodka mielona Prymat 1 duża łyż.
Czosnek suszony Prymat 1 duża łyż.

Pozostałe składniki:

olej rzepakowy 100 ml
Grill przyprawa klasyczna Prymat 2 duże łyż.
Czosnek suszony Prymat 1 duża łyż.
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Porada

Pod kociołkiem utrzymywać mały ogień żeby pieczonki się nie przypaliły.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczonki Eli z karkówką i boczkiem

Przygotowanie mięsa:

1
Karkówkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić mięso w paski.
Krok 1 - Pieczonki Eli z karkówką i boczkiem foto
2
Do miski wlać olej. Do oleju dodać przyprawę do mięs i do karkówki, paprykę słodką i czosnek granulowany. Wszystkie składniki wymieszać.
Krok 2 - Pieczonki Eli z karkówką i boczkiem foto
3
Marynatę dodać do mięsa i wymieszać. Pojemnik z mięsem włożyć na noc do lodówki.
Krok 3 - Pieczonki Eli z karkówką i boczkiem foto

Przygotowanie pozostałych składników:

1
Z kapusty zdjąć zewnętrzne liście i odłożyć. Pozostałą kapustę pokroić w dużą kostkę.
Krok 1 - Pieczonki Eli z karkówką i boczkiem foto
2
Marchewki obrać, opłukać i pokroić w plasterki.
Krok 2 - Pieczonki Eli z karkówką i boczkiem foto
3

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w grubsze plastry (małe) lub w pół plastry (większe).

Krok 3 - Pieczonki Eli z karkówką i boczkiem foto
4
Boczek wędzony pokroić na plastry i później na mniejsze kawałki.
Krok 4 - Pieczonki Eli z karkówką i boczkiem foto
5
Cebule obrać z łupinek i pokroić w pół plastry.
Krok 5 - Pieczonki Eli z karkówką i boczkiem foto

Przygotowanie kociołka:

1
Przygotować 10-cio litrowy kociołek do pieczonek. Do kociołka wlać olej i wyłożyć dno odłożonymi liśćmi kapusty.
Krok 1 - Pieczonki Eli z karkówką i boczkiem foto
2
Na kapustę wyłożyć 1/3 ziemniaków, oprószyć przyprawami i posypać połową cebuli.
Krok 2 - Pieczonki Eli z karkówką i boczkiem foto
3
Na kapustę wyłożyć 1/3 ziemniaków, oprószyć przyprawami i posypać połową cebuli.
Krok 3 - Pieczonki Eli z karkówką i boczkiem foto
4
Wyłożyć połowę pokrojonego boczku.
Krok 4 - Pieczonki Eli z karkówką i boczkiem foto
5
Na boczek wyłożyć 1/3 kapusty i oprószyć przyprawami.
Krok 5 - Pieczonki Eli z karkówką i boczkiem foto
6
Na kapustę wyłożyć połowę marchewki i połowę mięsa. Wszystkie warstwy powtórzyć.
Krok 6 - Pieczonki Eli z karkówką i boczkiem foto
7
Na wierzch wyłożyć resztę ziemniaków i kapusty. Kociołek przykryć i szczelnie zakręcić. Ustawić kociołek nad małym ogniem i dusić pieczonki około 2 godzin. Po otwarciu kociołka pieczonki wymieszać i rozłożyć na talerze. Smacznego!
Krok 7 - Pieczonki Eli z karkówką i boczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 24.08.2019 12:50
Syte jedzenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak