pieczone ziemniaki z salsą z avocado

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • oliwa

    8 łyżek
  • sól

  • salsa

  • avocado

    2 szt
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • szalotki

    2 szt
  • pomidory

    2 szt
  • figi

    2 szt
  • śmietana kwaśna

    2 łyżki
  • kolendra posiekana

    2 łyżki
  • sól

  • papryka

    1 (chili)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry 0,5 cm,rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skrapiamy oliwą i lekko solimy.Pieczemy 30 min w tem 200 stopni.Avocado przekrajamy na pół usuwamy pestki i obieramy miąższ miksujemy na puree.Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do musu z avocado,chilli kroimy na pół usuwamy pestki,pomidory myjemy,figi obieramy,rozdrabniamy i mieszamy z musem.Do śmietany dodajemy kolendrę i przyprawiamy solą.Podajemy oddzielnie do ziemniaków i salsy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iza15 11.01.2012 19:06
pycha
Iwona51 05.05.2011 15:44
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat