Pieczone ziemniaki (z Hasselback)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    podłużne po 2 na 1 osobę
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • masło klarowane

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ziemniaki porządnie wyszorować pod bieżącą wodą.
ponacinać jak na zdjęciu(nie do końca aby nie przeciąć ziemniaka)
obsypać solą,pieprzem i rozmarynem. ułożyć na blasze do pieczenia i na każdy ziemniak dać po łyżeczce masła
piec w 200 stopniach(u mnie wyszło 45 minut)
Aleksandra/Olcia
ziemniaki najlepiej ponacinać umieszczając ziemniaka pomiędzy 2 trzonkami drewnianych łyżek.mamy wtedy pewność ze nie przetniemy ich do końca

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Damiano 01.06.2015 12:21
super ziemniaczki
Babeczka35 16.05.2015 08:52
Pyszne ziemniaczki:)
bertpvd 15.05.2015 15:53
pyszne ziemniaczki !
aginaa 15.05.2015 15:18
smaczne danie
pestka 15.05.2015 15:02
bardzo smaczny dodatek obiadowy
paulette17 15.05.2015 14:48
Super ziemniaczki i ta sałatka w tle :)
Konczi 15.05.2015 14:39
Moje ulubione :) Zawsze pyszne :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat