Pieczone ziemniaki z filetem w towarzystwie czerwonej kapusty

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pieczone ziemniaki z filetem w towarzystwie czerwonej kapusty - idealny obiad do pracy.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ziemniaki:

  • ziemniaki

    300 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól

    3 g
  • tymianek

    1 g
  • papryka słodka

    5 g

Mięso:

  • filety z kurczaka

    150 g
  • kolendra

    2 g
  • sól

    1 g
  • kminek

    2 g
  • kurkuma

    1 g
  • papryka mielona

    4 g

Surówka:

  • kapusta czerwona

    200 g
  • olej rzepakowy

    4 g
  • sól

    2 g
  • pieprz

    2 g
  • szczypior

    1 łyżka
  • cebula

    20 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki:
Ziemniaki zagotować pokrojone w duże kawałki w osolonej wodzie z czosnkiem, odcedzić, ostudzić, doprawić przyprawami, można polać olejem ja tego nie robię, ze względu na moją dietę, niweluję tłuszcze.Rozłożyć na pergaminie i do piekarnika.

Mięso:
Fileta z kurczaka/indyka natrzeć przyprawami, zawinąć w folię aluminiową, i włożyć do nagrzanego piekarnika razem z ziemniakami na ok 40 min do temp. ok 180-200 st.

Surówka:
Kapustę odciskamy z zalewy, dodajemy pokrojoną cebulę, szczypior, przyprawy i olej i mieszamy.

Całe danie smakuje idealnie na zimno, więc z powodzeniem zabieram je do pracy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat