Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    8
  • gotowana szynka

    10 dag
  • żółty ser

    20 dag
  • pomidor

    1
  • oliwa

    2 łyżki
  • ząbek czosnku

    2
  • szczypior

    1 pęczek
  • cebula biała

    1
  • jogurt naturalny

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Pieczone ziemniaki

Dokładnie umyć ziemniaki, ale ich nie obierać. Następnie przekroić je na pół. Delikatnie wydrążyć środek małą łyżeczką tak aby po brzegach zostało ok. 1cm. Wydrążony miąższ kroimy w drobną kosteczkę podobnie jak szynkę, ser, cebulę i szczypiorek. Obranego ze skórki pomidora kroimy w ósemki. Ziemniaki i cebulę podsmażamy na oliwie i mieszamy z pozostałymi składnikami farszu. Następnie przyprawiamy do smaku według uznania. Do całości można dodać suszone zioła. Połówki ziemniaków układamy na blaszce i napełniamy je farszem. Pieczemy ok. godziny w temp. 180 stopni. Z jogurtu wyciśniętego przez praskę czosnku przygotowujemy sos i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem polać sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Anna125 19.05.2012 22:52
mniam, mniam
szajba2 27.12.2011 15:42
bardzo lubię
kielcok1 21.10.2011 14:37
bardzo lubię jadam bardzo często
Damian19 16.11.2010 08:21
oo, ciekawe ;]
aginaa 23.09.2010 12:08
moje ulubione
Faustyna 31.07.2010 15:16
pychota :) muszę spróbować :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat