Pieczone ziemniaki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    8
  • gotowana szynka

    10 dag
  • żółty ser

    20 dag
  • pomidor

    1
  • oliwa

    2 łyżki
  • ząbek czosnku

    2
  • szczypior

    1 pęczek
  • cebula biała

    1
  • jogurt naturalny

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dokładnie umyć ziemniaki, ale ich nie obierać. Następnie przekroić je na pół. Delikatnie wydrążyć środek małą łyżeczką tak aby po brzegach zostało ok. 1cm. Wydrążony miąższ kroimy w drobną kosteczkę podobnie jak szynkę, ser, cebulę i szczypiorek. Obranego ze skórki pomidora kroimy w ósemki. Ziemniaki i cebulę podsmażamy na oliwie i mieszamy z pozostałymi składnikami farszu. Następnie przyprawiamy do smaku według uznania. Do całości można dodać suszone zioła. Połówki ziemniaków układamy na blaszce i napełniamy je farszem. Pieczemy ok. godziny w temp. 180 stopni. Z jogurtu wyciśniętego przez praskę czosnku przygotowujemy sos i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem polać sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna125 19.05.2012 22:52
mniam, mniam
szajba2 27.12.2011 15:42
bardzo lubię
kielcok1 21.10.2011 14:37
bardzo lubię jadam bardzo często
Damian19 16.11.2010 08:21
oo, ciekawe ;]
aginaa 23.09.2010 12:08
moje ulubione
Faustyna 31.07.2010 15:16
pychota :) muszę spróbować :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat