Pieczone ziemniaki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    4 duże
  • czosnek

    1 ząbek
  • oliwa

  • mesełko koperkowe

    4 łyżeczki
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki wyszorować miękką szczoteczką pod bieżącą wodą. Przełożyć do osolonej wody i gotować ok. 20 minut, odcedzić, osuszyć. Czosnek obrać i drobniutko posiekać lub przecisnąć przez praskę. Oliwę wymieszać z czosnkiem, solą i pieprzem. Każdy ziemniak skropić obficie przygotowaną oliwą i zawinąć w folię. Piec ok. 20 minut na gorącym ruszcie. Po upieczeniu ziemniaki odwinąć z folii, naciąć wzdłuż, w środku każdego umieścić łyżeczkę masła utartego z drobno posiekanym koperkiem lub innymi ziołami, np. rozmarynem, udekorować natką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 18.03.2011 10:15
smaczne
Iwona51 18.12.2010 23:52
ciekawe czy dobre
buksiak12 29.08.2010 14:50
mniam mniam
buksiak12 29.08.2010 14:50
mniam mniam
Dorota71 29.08.2010 14:17
przepis godny wypróbowania
Dorota71 29.08.2010 14:17
przepis godny wypróbowania
Emilia22 29.08.2010 13:26
bardzo ciekawy przepis
Emilia22 29.08.2010 13:26
bardzo ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat