Pieczone ziemniaczki ze schabowym i sałatką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • koperek

    do smaku
  • masło

    1 łyżka
  • schab bez kości

    2 szt
  • jajko

    1 szt
  • pomidor malinowy

    2 szt
  • oliwki czarne

    10 szt
  • ser feta

    100 g
  • roszponka

    1 opakowanie
  • jogurt naturalny

    do smaku
  • oliwa

    do smaku
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    50 g
  • ziemniaki ugotowane

    w mundurkach kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dwa kawałki schabu myjemy i rozbijamy na cienkie plastry.
Obtaczamy najpierw w rozbełtanym jajku z przyprawą do kurczaka a potem z bułce tartej. Smażymy na patelni wysmarowanej oliwą z oliwek.

Umyte ziemniaki gotujemy w mundurkach. Gdy przestygną kroimy na małe kawałki, smarujemy roztopionym masłem, posypujemy koperkiem i pieczemy ok 15 min w 150 stopniach.

W międzyczasie przyrządzamy sałatkę.
Wszystkie warzywa myjemy. Do miski wrzucamy roszponkę, dodajemy pokrojone pomidory, ser feta, oliwki. Przyprawiamy pieprzem i polewamy jogurtem.
Nie używam soli, ponieważ fetą spełnia tę rolę :)

SMACZNEGO !

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat