Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
koperek
do smaku -
masło
1 łyżka -
schab bez kości
2 szt -
jajko
1 szt -
pomidor malinowy
2 szt -
oliwki czarne
10 szt -
ser feta
100 g -
roszponka
1 opakowanie -
jogurt naturalny
do smaku -
oliwa
do smaku -
Pieprz biały mielony Prymat
do smaku -
Bułka tarta klasyczna Prymat
50 g -
ziemniaki ugotowane
w mundurkach kg
Przepis i sposób przygotowania Pieczone ziemniaczki ze schabowym i sałatką
Obtaczamy najpierw w rozbełtanym jajku z przyprawą do kurczaka a potem z bułce tartej. Smażymy na patelni wysmarowanej oliwą z oliwek.
Umyte ziemniaki gotujemy w mundurkach. Gdy przestygną kroimy na małe kawałki, smarujemy roztopionym masłem, posypujemy koperkiem i pieczemy ok 15 min w 150 stopniach.
W międzyczasie przyrządzamy sałatkę.
Wszystkie warzywa myjemy. Do miski wrzucamy roszponkę, dodajemy pokrojone pomidory, ser feta, oliwki. Przyprawiamy pieprzem i polewamy jogurtem.
Nie używam soli, ponieważ fetą spełnia tę rolę :)
SMACZNEGO !
Komentarze (0)