Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone ziemniaczki z szalotką i masłem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
sól do smaku
szalotka 4 sztuki
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
przyprawa uniwersalna ziołowa 1/2 łyżki
cząber 1/2 łyżeczki
masło 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone ziemniaczki z szalotką i masłem

Kroki postępowania

1
* Użyłam jeszcze 1/2 łyżeczki przyprawy do spaghetti i 1/2 łyżki przyprawy do frytek.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować w osolonej wodzie prawie do miękkości, odcedzić, odparować.
Krok 1 - Pieczone ziemniaczki z szalotką i masłem foto
4
Szalotki obrać, pokroić w plasterki.
Krok 2 - Pieczone ziemniaczki z szalotką i masłem foto
5
Wszystkie przyprawy i cząber przesypać do miseczki i dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Pieczone ziemniaczki z szalotką i masłem foto
6
Mieszanką przypraw posypać ziemniaki. Wymieszać tak, żeby przyprawy pokryły każdego ziemniaka.
Krok 4 - Pieczone ziemniaczki z szalotką i masłem foto
7
Ziemniaki rozłożyć w naczyniu do zapiekania.
Krok 5 - Pieczone ziemniaczki z szalotką i masłem foto
8
Na ziemniakach rozłożyć szalotkę i pokrojone w cienkie plasterki masło.
Krok 6 - Pieczone ziemniaczki z szalotką i masłem foto
9
Ziemniaki zapiekać w 250 stopniach przez ok. 25 minut.
Krok 7 - Pieczone ziemniaczki z szalotką i masłem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 21.10.2014 12:09
Oj, chętnie bym zjadła porcyjkę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak