Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone ziemniaczki

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
pieprz do smaku
sól do smaku
smalec 1/2 łyżki
kasza manna 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone ziemniaczki

Młode ziemniaczki myjemy. Następnie kroimy w grubą kostkę. Zalewamy wodą, do której wcześniej dodaliśmy łyżeczkę soli i gotujemy do wrzenia. Od tego momentu gotujemy jeszcze przez ok. 5 min. Po tym czasie odcedzamy i lekko odparowujemy. W małej miseczce mieszamy ze sobą: sól, pieprz, kaszę, zioła oraz paprykę. Przygotowaną mieszankę wsypujemy do odparowanych ziemniaczków. Zamykamy pokrywką i potrząsamy aby panierka pokryła ziemniaczki. Blaszkę smarujemy smalcem i dajemy na nią ziemniaczki tak aby nie leżały na sobie. Piec przez ok 30-40 min w piekarniku w 180 stopniach C. Od czasu do czasu mieszamy ziemniaczki drewnianą łyżką.Można je jeść zsiadłym mlekiem lub kefirem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwiusia055 15.12.2013 19:01
ciekawy przepis
Ola1young 01.11.2013 17:02
pyszne są takie ziemniaki
okrysia 01.11.2013 08:08
SMACZNE TO!
gusia1000 20.10.2013 20:03
Prosto i smacznie.
Renata9 20.10.2013 16:52
uwielbiam takie ziemniaczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak