Ula

Pieczone ziemniaczki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    8 sztuk
  • oliwa

    do smaku
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do 200 stopni (termoobieg).

Ziemniaczki szoruj pod bieżącą wodą i, nie obrane, pokrój na ćwiartki / grube frytki. Należy pamiętać, żeby wszystkie kawałki były podobnej grubości, bo inaczej ziemniaki nie upieką się równomiernie.

Jeśli wolisz ziemniaki krojone w "krążki" / grube plastry, dobrym rozwiązaniem będzie namoczenie ich przez 20 minut w zimnej wodzie z łyżeczką cukru. Dzięki temu, podczas pieczenia (tym bardziej smażenia) ziemniaczki zyskają smakowitą, chrupiącą powłoczkę.

Polej oliwą i posyp ulubioną przyprawą. Wymieszaj dokładnie, aby przyprawa z oliwą dotarła do każdego kawałeczka.

Na blasze rozściel pergamin do pieczenia i rozsyp ziemniaczki. Ważne, żeby rozmieszczone były równomiernie na całej blaszce.

Dla miłośników czosnku polecam dorzucenie kilku ząbków w łupinkach. Tak upieczony czosnek będzie w środku delikatny i miękki na tyle, żeby można było go rozsmarować.

Piecz 20 minut w 200 stopniach (termoobieg) na środkowym poziomie piekarnika.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magda60 24.10.2013 23:25
ziemniaczki pyszne, tylko zdjecie nie z przepisu
goofy9 02.10.2013 23:19
uwielbiam takie ziemniaczki
ajres 22.11.2012 21:25
dobre
MAR3STA 10.11.2012 21:25
pyszne
Jastinka 08.11.2012 22:59
świetne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat