Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ziemniaki
8 sztuk -
oliwa
do smaku -
Kucharek przyprawa uniwersalna
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Pieczone ziemniaczki
Ziemniaczki szoruj pod bieżącą wodą i, nie obrane, pokrój na ćwiartki / grube frytki. Należy pamiętać, żeby wszystkie kawałki były podobnej grubości, bo inaczej ziemniaki nie upieką się równomiernie.
Jeśli wolisz ziemniaki krojone w "krążki" / grube plastry, dobrym rozwiązaniem będzie namoczenie ich przez 20 minut w zimnej wodzie z łyżeczką cukru. Dzięki temu, podczas pieczenia (tym bardziej smażenia) ziemniaczki zyskają smakowitą, chrupiącą powłoczkę.
Polej oliwą i posyp ulubioną przyprawą. Wymieszaj dokładnie, aby przyprawa z oliwą dotarła do każdego kawałeczka.
Na blasze rozściel pergamin do pieczenia i rozsyp ziemniaczki. Ważne, żeby rozmieszczone były równomiernie na całej blaszce.
Dla miłośników czosnku polecam dorzucenie kilku ząbków w łupinkach. Tak upieczony czosnek będzie w środku delikatny i miękki na tyle, żeby można było go rozsmarować.
Piecz 20 minut w 200 stopniach (termoobieg) na środkowym poziomie piekarnika.
Smacznego!
Komentarze (5)