Pieczone żeberka w miodzie z kopytkami z dyni

Pieczone żeberka w miodzie z kopytkami z dyni

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Rodzinny obiad jesienny musi składać się z sezonowych warzyw i być pyszny. Oto przepis na żeberka pieczone w miodzie z kopytkami z dyni.

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na żeberka:

  • żeberka wieprzowe

    1 kilogram
  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • mąka

    3 łyżki
  • rosół z kury

    2 litry
  • przyprawa KUCHAREK

    do smaku
  • olej rzepakowy

    do smażenia
  • miód

    2 łyżki
  • Musztarda czeska

    2 łyżki
  • keczup

    2 łyżki
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    do smaku
  • pieprz czarny grubo mielony

    do smaku

Na marynatę:

  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • czosnek

    2 ząbki
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżka

Na kopytka:

  • ziemniaki ugotowane

    1/2 kilograma
  • puree z dyni

    1/2 kilograma
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczna

    1/2 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtka

    2 sztuki
  • żółty ser

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żeberka:

Umyte i osuszone żeberka, oprószamy przyprawą uniwersalną i mąką. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony, przekładamy do rondla, dodajemy pokrojoną i obraną włoszczyznę, wlewamy rosół i dusimy do miękkości.

Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Żeberka wyjmujemy, studzimy, kroimy na kawałki po trzy kostki, wkładamy do marynaty, wyjmujemy i pieczemy w nagrzanym piekarniku 180°C około 20 minut lub grillujemy na tackach aluminiowych. Z tak przygotowanych żeberek, wyjmujemy kości i kroimy na małe kawałki, tak aby było wygodnie jeść.

Pozostały sos z marynaty lub duszenia możemy wykorzystać do przygotowania dresingu. 

Kopytka z dyni:

Obrać i ugotować ziemniaki. Dynię upiec, obrać ze skóry i zmiksować na purée.

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, dodajemy ugotowane i ugniecione ziemniaki, purée z upieczonej dyni, jajka, starty żółty ser, przyprawę uniwersalną i wszystko dokładnie mieszamy.

Tak przygotowane ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiamy. 

Tak przygotowane ciasto kroimy na kawałki, z każdego robimy wałeczek i kroimy na około 2 cm kawałki.

Tak przygotowane kopytka wrzucamy do gotującej się wody, lekko osolonej i gotujemy do wypłynięcia na powierzchnię.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat