Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone żeberka w miodzie z kopytkami z dyni

5.0
(19)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Rodzinny obiad jesienny musi składać się z sezonowych warzyw i być pyszny. Oto przepis na żeberka pieczone w miodzie z kopytkami z dyni.

 

Składniki:

Na żeberka:

żeberka wieprzowe 1 kilogram
włoszczyzna 1 pęczek
mąka 3 łyżki
rosół z kury 2 litry
przyprawa KUCHAREK do smaku
olej rzepakowy do smażenia
miód 2 łyżki
Musztarda czeska Prymat 2 łyżki
keczup 2 łyżki
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku

Na marynatę:

olej rzepakowy 1/2 szklanki
czosnek 2 ząbki
miód wielokwiatowy 1 łyżka

Na kopytka:

ziemniaki ugotowane 1/2 kilograma
puree z dyni 1/2 kilograma
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczna 1/2 szklanki
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
żółty ser 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone żeberka w miodzie z kopytkami z dyni

Żeberka:

Umyte i osuszone żeberka, oprószamy przyprawą uniwersalną i mąką. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony, przekładamy do rondla, dodajemy pokrojoną i obraną włoszczyznę, wlewamy rosół i dusimy do miękkości.

Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Żeberka wyjmujemy, studzimy, kroimy na kawałki po trzy kostki, wkładamy do marynaty, wyjmujemy i pieczemy w nagrzanym piekarniku 180°C około 20 minut lub grillujemy na tackach aluminiowych. Z tak przygotowanych żeberek, wyjmujemy kości i kroimy na małe kawałki, tak aby było wygodnie jeść.

Pozostały sos z marynaty lub duszenia możemy wykorzystać do przygotowania dresingu. 

Kopytka z dyni:

Obrać i ugotować ziemniaki. Dynię upiec, obrać ze skóry i zmiksować na purée.

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, dodajemy ugotowane i ugniecione ziemniaki, purée z upieczonej dyni, jajka, starty żółty ser, przyprawę uniwersalną i wszystko dokładnie mieszamy.

Tak przygotowane ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiamy. 

Tak przygotowane ciasto kroimy na kawałki, z każdego robimy wałeczek i kroimy na około 2 cm kawałki.

Tak przygotowane kopytka wrzucamy do gotującej się wody, lekko osolonej i gotujemy do wypłynięcia na powierzchnię.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak