Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone żeberka

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

żeberka wieprzowe 1 kilogram
cebula 1 sztuka

MARYNATA

miód płynny 2 łyżka
czosnek 3 ząbek
olej rzepakowy 3 łyżka
ocet balsamiczny 1 łyżka
sos sojowy 1 łyżka
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 łyżeczka
sól 1/4 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone żeberka

Kroki postępowania

1
Składniki marynaty umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać.
Umyte i osuszone mięso pokroić na porcje i posmarować przygotowaną marynatą. Przełożyć do szczelnego pojemnika i odstawić do lodówki na całą noc.
Krok 1 - Pieczone żeberka foto
2
Po tym czasie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 60-80 minut.
Krok 2 - Pieczone żeberka foto
3
W czasie pieczenia mięso obrócić 2-3 razy na drugą stronę. Na pół godziny przed końcem pieczenia dodać pokrojoną w piórka cebulę i piec, aż mięso będzie miękkie.
Krok 3 - Pieczone żeberka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 12.10.2015 18:08
smacznie przygotowane
Alex_M 12.10.2015 17:38
ogryzłabym takie żebereczko ;)
w mojej kuchni 12.10.2015 17:14
pyszne danie mięsne obiadowe..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak