Pieczone żeberka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    4 porcje
  • Przyprawa do mięs Prymat

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej

    4 łyżki
  • sól do smaku

  • marynata

    1,5 łyżki
  • Gorczyca biała cała Prymat

    1,5 łyżki
  • kolendra

    1,5 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczone żeberka foto
Olej przelać do miski. Dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do mięs i naturalną marynatę do mięs z gorczycą i kolendrą.
Krok 2 - Pieczone żeberka foto
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Pieczone żeberka foto
Żeberka (porcje po 1-2 kostki) dokładnie pokryć marynatą. Miskę z mięsem w marynacie przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na kilka godzin (ja odłożyłam na całą noc).
Krok 4 - Pieczone żeberka foto
Zamarynowane mięso oprószyć solą i przełożyć do torebki do pieczenia. Torebkę z mięsem zamknąć i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Krok 5 - Pieczone żeberka foto
Mięso piec w 160 stopniach przez ok. 1,5 godziny. Po tym czasie folię rozciąć, rozsunąć jej brzegi.
Krok 6 - Pieczone żeberka foto
Zwiększyć temperaturę do 180-190 stopni. Mięso piec dalej do zrumienienia (ok. pół godziny).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
fotoviderek 23.07.2013 09:33
Takie żeberka to rarytas :)
Luki 19.07.2013 19:55
pyszny obiadek
Wiesława1 19.07.2013 19:49
pyszne mięsko
Agata3 19.07.2013 16:22
Żeberka palce lizać ;]
Czarnula87 19.07.2013 13:02
bardzo lubię żeberka
halina17 19.07.2013 12:57
Smaczne żeberka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat