Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczone warzywa z sosem feta i rukolą

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczone warzywa

cukinia 1
bakłażan 1
papryka czerwona 1
papryka zielona 1
papryka żółta 1
cebula 2
ziemniaki 5-6
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżeczki
oliwa 3-4 łyżki

sos z dodatkiem fety

ser feta pół kostki
jogurt naturalny 4 łyżki
oliwa 1 łyżka
majonez light 1/2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
natka pietruszki posiekana 1 łyżeczka
ogórek posiekany 1 łyżka

dodatkowo

oliwki czarne kilka (według uznania)
rukola garść

Porada

Obiad, który praktycznie robi się sam. Polecam :)

Przepis i sposób przygotowania na: pieczone warzywa z sosem feta i rukolą

Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Papryki pokroić w pasy i przekroić dodatkowo w pół. Cukinię i bakłażana pokroić w plastry a następnie przekroić w pół. Cebulę pokroić w plastry i porozdzielać pierścienie.
Wszystkie warzywa posolić, dodać zioła prowansalskie i wymieszać z oliwą.
Gotowe wyłożyć na blachę i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok.40-50 minut (w zależności od piekarnika).

Sos:
Do blendera wszystkie składniki i zmiksować. Dodatkowo doprawić grubo mielonym pieprzem.
Upieczone warzywa polać sosem, dodać oliwki i rukolę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 29.01.2015 21:30
super wygląda :)
fotoviderek 29.01.2015 18:01
Apetyczne danie :)
erym 29.01.2015 17:55
cudnie wyglada...
mikrusiak 29.01.2015 17:52
pyszna sałatka :)
jasiek 29.01.2015 17:25
Super wyglądają.
Jadwiga/Jaga85 29.01.2015 15:53
Smakowicie wygląda!
Ania67 29.01.2015 15:33
Muszę zrobić
Joannasz3190 29.01.2015 15:30
Pyszności :)
Agnieszka-87-25 29.01.2015 15:02
zjadło by się

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak