pieczone warzywa z sosem feta i rukolą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

pieczone warzywa

  • cukinia

    1
  • bakłażan

    1
  • papryka czerwona

    1
  • papryka zielona

    1
  • papryka żółta

    1
  • cebula

    2
  • ziemniaki

    5-6
  • zioła prowansalskie

    2 łyżeczki
  • oliwa

    3-4 łyżki

sos z dodatkiem fety

  • ser feta

    pół kostki
  • jogurt naturalny

    4 łyżki
  • oliwa

    1 łyżka
  • majonez light

    1/2 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • czosnek

    1 ząbek
  • natka pietruszki

    posiekana 1 łyżeczka
  • ogórek

    posiekany 1 łyżka

dodatkowo

  • oliwki czarne

    kilka (według uznania)
  • rukola

    garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Papryki pokroić w pasy i przekroić dodatkowo w pół. Cukinię i bakłażana pokroić w plastry a następnie przekroić w pół. Cebulę pokroić w plastry i porozdzielać pierścienie.
Wszystkie warzywa posolić, dodać zioła prowansalskie i wymieszać z oliwą.
Gotowe wyłożyć na blachę i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok.40-50 minut (w zależności od piekarnika).

Sos:
Do blendera wszystkie składniki i zmiksować. Dodatkowo doprawić grubo mielonym pieprzem.
Upieczone warzywa polać sosem, dodać oliwki i rukolę.
brioszka
Obiad, który praktycznie robi się sam. Polecam :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ilka01 29.01.2015 21:30
super wygląda :)
fotoviderek 29.01.2015 18:01
Apetyczne danie :)
erym 29.01.2015 17:55
cudnie wyglada...
mikrusiak 29.01.2015 17:52
pyszna sałatka :)
jasiek 29.01.2015 17:25
Super wyglądają.
Jadwiga/Jaga85 29.01.2015 15:53
Smakowicie wygląda!
Ania67 29.01.2015 15:33
Muszę zrobić
Joannasz3190 29.01.2015 15:30
Pyszności :)
Agnieszka-87-25 29.01.2015 15:02
zjadło by się

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat